Vrijdag 18 december 2020 heeft gedeputeerde Peter Kerris de 1.000e ontwikkelingsvoucher van Gelders Vakmanschap uitgereikt. Met de vouchers ondersteunen we vakmensen in de techniek. Zij kunnen hiermee trainingen volgen om zich door te ontwikkelen in de snel veranderende sector.

1.000e voucher

Peter Kerris overhandigde de 1.000e voucher aan Rick Zwagerman, werkzaam bij aannemingsbedrijf Berendsen van Geemen in Arnhem. Hij zet de vergoeding in voor een opleiding Bouwmanagement, die hij volgt bij KOB/ReVaBo in Oosterbeek.

Leve(n) Lang Gelders Vakmanschap

In 2019 is het actieplan ‘Gelders Vakmanschap 2.0’ gelanceerd door de vakorganisaties, technische branches, O&O-fondsen, vakonderwijs en provincie Gelderland. Met als doel het stimuleren van leven lang ontwikkelen in de techniek. De coronapandemie zet dit onder druk. Geannuleerde orders, minder werk en legere agenda’s zorgen ervoor dat werkgevers minder aandacht hebben voor leven lang ontwikkelen. Daarom richt het actieplan zich tijdelijk vooral op vergoedingen voor ontwikkelingsdagen.

Blijven ontwikkelen in de coronacrisis

De partners in Gelders Vakmanschap vinden het belangrijk dat vakmensen in de technieksector zich blijven ontwikkelen. Automatisering, robotisering en digitalisering gaan snel. Dit vraagt van werknemers dat ze flexibel zijn, zodat ze andere kennis, vaardigheden en competenties leren. Gedeputeerde Peter Kerris: “Door corona dreigt scholing en opleiding voor veel bedrijven op de achtergrond te raken, terwijl dat nu hard nodig is. Met de opleidingsvouchers stimuleren we technisch talent om zich te blijven ontwikkelen, waardoor ze wendbaarder en weerbaarder worden in een snel veranderende sector. Dat vinden wij belangrijk. Juist in deze tijd.”

Accent op praktijkgerichte opleidingen

De 1.000 vouchers voor opleidingsdagen werden vanaf 1 juni 2020 uitgereikt aan werknemers in diverse branches. De vraag was groot: alle beschikbare vouchers zijn inmiddels vergeven, ruim voor de sluiting op 1 januari 2021. Om precies te zijn: 246 voor bouw & infra, 407 voor installatie, 335 voor metaal en 12 voor de mobiliteitsbranche. Opvallend is dat de vouchers vooral werden gebruikt voor praktijkgerichte trainingen bij opleidingsinstituten met een goede naam. Zoals trainingen op het gebied van communicatie en leidinggeven, maar ook het aan kunnen haken bij de energietransitie op het vlak van warmtepompen en meer. Trainingen die coronaproof op de werkvloer plaatsvinden.

Blijven inzetten op verbindingsgesprekken               

Ondanks de coronacrisis proberen de verbindingscoaches van Gelders Vakmanschap het contact met 400 kleine mkb-bedrijven zonder HR te onderhouden. Via het coronaproof bezoeken van de werkplekken of via digitale overleggen. Projectleider Haske van Aken: “Op dit moment vinden er per week nog steeds ongeveer 15 van dit soort verbindingsgesprekken plaats met mkb-bedrijven zonder human resource management. Op dit traject blijft Gelders Vakmanschap zich gericht inzetten.”

De uitreiking vond online plaats.

Bron: Provincie Gelderland