11.000 nieuwe woningen per jaar? ‘Gaat niet lukken’, vrezen de onderzoekers van bouwinstituut EIB

Gelderland heeft ambitieuze bouwplannen en moet elk jaar 11.000 nieuwe huizen uit de grond stampen om het doel te halen. De provincie ligt echter ver achter op dat bouwschema. Ook Noord-Brabant gaat de bouwambitie niet halen. Limburg scoort wat dat betreft beter.

 

Dat is de harde conclusie van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een rapport ‘Regionale bouweconomie’. De provincie wil in de periode 2022-2030 100.000 nieuwe huizen bouwen en dat betekent dat er jaarlijks 11.000 nieuwe woningen moeten verrijzen. Noord-Brabant heeft zich vastgelegd op 130.600 woningen en moet jaarlijks 14.500 huizen bouwen om dat te halen. Limburg ligt vooralsnog op koers om 2950 woningen per jaar toe te toevoegen.

 

 

Gaat niet lukken

Maar Gelderland en Noord-Brabant gaan hun woningbouwdoelen niet halen, denkt het onderzoeksbureau. Recente ontwikkelingen laten zien dat de provincie Gelderland niet op koers zit om de ruim 11.000 woningen per jaar toe te voegen. ‘Zo lag het aantal nieuwbouwopleveringen in 2021 en 2022 ruim 15 procent lager dan in de voorgaande jaren’, aldus de opstellers van het rapport. Inclusief de ombouw van bijvoorbeeld kantoren en voormalige scholen naar woningen zijn er vorig jaar in Gelderland naar schatting ruim 9000 woningen bij gekomen. Dat zijn er ongeveer 2000 minder dan de doelstelling.

 

Daar komt bij dat het aantal afgegeven bouwvergunningen vorig jaar ‘sterk is afgenomen’. Daarmee zal de doelstelling van 11.000 nieuwe huizen per jaar op korte termijn ‘nog verder uit zicht raken’, denkt het EIB.

 

,,Er moet méér gebeuren wil Gelderland de doelstellingen halen. Er moeten bouwplannen en woningbouwlocaties bij komen. Want in 35 procent van de woningbouwplannen treedt vertraging op of ze vallen helemaal uit, blijkt uit onderzoek. Gelderland heeft nu plannen liggen voor 106.000 huizen, maar je moet dus veel méér bouwplannen hebben wil je uiteindelijk die 100.000 halen,” zegt Taco van Hoek, directeur van het EIB.

 

Binnensteden

Wat ook niet helpt: In Gelderland zijn relatief veel nieuwe huizen gepland in binnensteden, het gaat om 61 procent van de bouwplannen. Zo wil Nijmegen bouwen in het stationsgebied en de Kanaalzone, goed voor 8500 huizen.

 

Dat maakt het allemaal nóg lastiger om de ambitieuze woningbouwdoelen te halen, zegt Van Hoek. ,,Binnenstedelijke projecten zijn vaak moeilijke locaties en vragen meer tijd, want er moeten bijvoorbeeld bedrijven verplaatst worden, de vervuilde bodem gesaneerd of buren maken bezwaar.”

Daarom is het advies van EIB: ontwikkel meer kleinschalige bouwlocaties aan de rand van de stad en dorp. ,,Vaak is daar al de infrastructuur (wegen etc, red.). Bovendien willen jongeren en ouderen meestal in dorp of buurt blijven waar ze al wonen. Er zijn heel veel van dit soort locaties, daar ligt potentie. Je moet als provincie veel ballen in de lucht houden.”

 

Van de ruim 100.000 geplande woningen in Gelderland is ruim een derde (35 procent) ‘hard’, dat wil zeggen dat er een bestemmingsplan is.

 

Niet te snel zeggen: dit is onhaalbaar’

De Gelderse gedupeerde Peter Kerris toonde zich vorige week heel optimistisch over de bouwambities. ,,We moeten niet te snel zeggen: dit is onhaalbaar. Maar ga aan de slag. Achter dat getal van 100.000 woningen schuilen starters die een huis willen, jonge gezinnen die groter willen wonen omdat ze hun kind een eigen slaapkamer gunnen en ouderen die kleiner willen wonen. Het is een maatschappelijke opdracht om mensen van een dak te voorzien.”

 

 

Bron: Gelderlander