NIJMEGEN – Nijmegen krijgt er  670 nieuwe woningen bij rondom het station. De schop voor de in totaal drie woontorens gaat al over drie jaar de grond in. Met dank aan 5 miljoen euro subsidie van minister Kasja Ollongren.

De nieuwe woningen komen op drie locaties: tegenover het station (Nieuwe Metterswane), aan de westzijde op de plek van het oude UWV-gebouw en naast de Hezelpoort, waar ook een parkeergarage verschijnt. 

De bouwplannen lager er al, maar kunnen door het extra geld uit Den Haag ‘veel sneller worden uitgevoerd’, laat wethouder Harriët Tiemens weten. ,,Al in 2023 gaat de schop de grond in. Heel fijn. Want er is enorme woningnood.”

‘Gigantisch woningtekort aanpakken’

Nijmegen betaalt zelf 3,5 miljoen euro mee aan de bouwplannen, de provincie Gelderland neemt nog eens 1,5 miljoen voor haar rekening. Dat was een voorwaarde van minister Ollongren. Zij steekt met spoed extra subsidiemiljoenen in huizenbouw, maar dan moeten gemeentes en provincie ook de helft van de kosten dragen.

Wethouder Tiemens is ‘enorm blij’ met de hulp uit Den Haag. ,,Er is in Nijmegen nog altijd een gigantisch tekort aan woningen. We staan wat dat betreft in de top 3 van Nederland. Dat tekort willen we aanpakken en daar helpt het hele project rondom het station gigantisch bij.”

Niet alleen voor happy few

Door de steun van Ollongren kan Nijmegen rondom het station niet alleen sneller, maar ook betaalbaarder bouwen, zegt Tiemens. De drie nieuwe woontorens moeten voor elke stadsgenoot bereikbaar zijn. Niet alleen voor de happy few. ,,Van de 670 woningen die we er bouwen, worden er 419 betaalbaar. Een deel sociale huur, een deel middeldure huur en een deel betaalbare koop.”

Met de komst van de drie woontorens is Nijmegen nog niet uitgebouwd. In de strijd tegen de woningnood wil de stad op termijn zo’n 2.000 nieuwe woningen uit de grond stampen in het stationsgebied.

Gedeputeerde Peter Kerris laat namens de provincie Gelderland weten blij te zijn met de extra steun voor woningbouw in Nijmegen. ,,Maar”, zegt hij, ,,we hebben ook grote woningtekorten in andere delen van de provincie, zoals in Ede. Daar willen wij ook onze schouders onder zetten, doet het Rijk dan ook mee?”

Bron: de Gelderlander