Klimaatadaptatie

7 redenen om te investeren in een groene stad (college Tim van Hattum)

Op 6 oktober was Tim van Hattum, wetenschapper WUR, te gast bij Arnhem Klimaatbestendig en CASA. Van Hattum deelde zijn inspirerende inzichten over de toekomst van Nederland wanneer we er alles aan zouden doen om de biodiversiteit te beschermen en verdere klimaatverandering te voorkomen.

Hoe kan Nederland er in 2120 uit zien als we er alles aan doen om onze biodiversiteit te vergroten en klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan? Hoe ziet Nederland en hoe zien onze steden er dan uit? Arnhem Klimaatbestending organiseerde samen met CASA, op 6 oktober, een webinar met Tim van Hattum, programmaleider Green Climate Solutions van Wageningen University & Research. Het college ging over Nederland in het jaar 2120. Van Hattum deelde veel inspirerende voorbeelden van wat we nu al kunnen doen, zoals het vergroenen van steden.

Inspirerend toekomstbeeld

Samen met andere wetenschappers maakte Tim van Hattum een inspirerende toekomstvisie voor ons land. Na het college ging Tim in gesprek met wethouder van Arnhem Cathelijne Bouwkamp, gedeputeerde Peter Kerris en andere kenners in de zaal. Het college en het debat werden georganiseerd door Arnhem Klimaatbestendig en CASA. Het college en het debat zijn terug te kijken op vimeo.

Anders wonen, anders rijden en anders eten

“Biodiversiteit is de grootste crisis waar we mee te kampen hebben. Erger nog dan klimaatverandering, de economische crisis en de coronacrisis.” Tim van Hattum ging in zijn college ook in op het belang van klimaatadaptatie en klimaatmitigatie, overgaan op plantaardige voedselproductie, meer houtbouw om CO2 vast te leggen en meer (natte) natuur te creëren en ruimte voor rivieren te maken. “We hebben een totale systeemverandering nodig. We gaan anders wonen, anders rijden en anders eten.”

7 redenen om te investeren in een groene stad

“In de steden gaan we de sponswerking vergroten. Op dit moment ligt de focus op het zo snel mogelijk afvoeren van regenwater. Vervolgens hebben we last van droogte. Water moeten we dus zo veel mogelijk gebruiken en als het niet anders kan, voeren we het pas af. Daarnaast moet er veel meer ruimte komen voor groen in de stad. In Singapore zijn ze hier heel goed mee bezig. Groen is goed voor de gezondheid en voor de biodiversiteit en zorgt daarnaast voor verkoeling in de zomer, het reinigt de lucht én het draagt bij aan een prettige leef- en werkomgeving.” Tim van Hattum presenteerde zeven redenen om te investeren in een groene stad:

  1. Groen vermindert de kans op wateroverlast;
  2. Groen verkoelt de stad in de zomer;
  3. Groen draagt bij aan een betere gezondheid en een hoger welzijn;
  4. Groen draagt bij aan sociale cohesie;
  5. Groen trekt bedrijven;
  6. Groen zorgt voor biodiversiteit;
  7. Groen verhoogt de waarde van huizen en kantoren.

Tim van Hattum en zijn collega’s schreven een artikel over de 7 redenen om te investeren in een groene stad. Tim van Hattum is één van de 5 juryleden van de Challenge Groene Icoonprojecten in Stad en Dorp.

Lees het volledige verslag van de avond terug op de webpagina van Arnhem Klimaatbestendig. Of kijk het webinar hier terug https://www.arnhemklimaatbestendig.nl/college-tim-van-hattum-over-nederland-in-2120-wat-hebben-we-geleerd/

Bron: Provincie Gelderland