Op vrijdag 7 februari was er in de Kumpulan op landgoed Bronbeek te Arnhem het afscheidssymposium voor oud-gedeputeerde Josan Meijers. Drie sprekers gaven een terugblik op hun samenwerking met haar, maar spraken ook over haar nalatenschap voor onze provincie.

Het symposium werd geopend door vriendin en collega-waarnemend burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld. Zij introduceerde een quiz over Josan die tussen de sprekers door gespeeld ging worden met de aanwezigen in de zaal. Tijdens deze quiz leerden de aanwezigen dat Josan meestal het plantje wat het meeste aandacht nodig heeft koopt in het tuincentrum, graag piano speelt, opgeleid is tot speltherapeute en tijdens haar verblijf in Schotland whiskey heeft leren waarderen.

Na het korte openingswoord spraken Fokko Spoelstra, fractievoorzitter van de Statenfractie, en oud-gewestelijk voorzitter Rita Weeda een kort woordje over de keuze voor een afscheidssymposium en de tijd waarin ze hebben samengewerkt.

De eerste spreker was Peter Kerris, gedeputeerde en daarmee opvolger van Josan. Peter richtte zich vooral op het nalatenschap van Josan voor de provincie Gelderland. De omgevingsvisie Gaaf Gelderland, een uitgebreid werk wat zij voor de inwoners heeft weten samen te vatten op een bierviltje zodat iedereen het kan begrijpen. Verder gaf ze een nieuwe blik op de woningmarkt, waarbij er ook vooral meer naar kwaliteit gekeken moest worden en niet te vergeten: het project SteenGoed Benutten.

Een gebouw is namelijk meer dan een stapel stenen. Door SteenGoed Benutten worden leegstaande gebieden weer aantrekkelijk gemaakt, waar inwoners fijn kunnen wonen, werken en verblijven. Mooie voorbeelden hiervan zijn het Nyma-terrein in Nijmegen en project Visie Teuge.

Gedeputeerde Peter Kerris spreekt zijn voorganger toe over haar nalatenschap voor de provincie Gelderland.

Vervolgens betrad Marije Eleveld het podium, oud-wethouder van de gemeente Ede en tegenwoordig directeur van de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex. Zo gaf ze een aantal praktijkvoorbeelden van SteenGoed Benutten, maar vertelde ze ook dat het project haar nog steeds inspireert als bestuurder van een woningcorporatie. Een dergelijk project wenst ze ook de provincie Utrecht toe.

Marije Eleveld spreekt over het project SteenGoed Benutten en haar samenwerking met Josan.

Tot slot sprak Roelof Bleker. Voordat hij voorzitter werd van het College van Bestuur van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) was hij dijkgraaf van Waterschap Rivierenland. In die hoedanigheid ontmoette hij Josan vaak wanneer het ging over het gebied water en ruimtelijke ordening. Water zat in Josan’s portefeuille en hij heeft dan ook vaak met haar samengewerkt. Veelal goede, soms ook pittige tijden. Over deze samenwerking deelde hij een groot aantal anekdotes, onder meer over de Dikke Toren van Varik en hoe zij goed omgingen met onderlinge spanningen. Hij stipte verder ook de verdiensten van Josan op het gebied van cultuur aan, een onderwerp wat hem als bestuurder van de HKU erg aanspreekt.

Roelof Bleker haalde levendige herinneringen op aan een tijd waarin hij intensief met Josan heeft samengewerkt.

Na de sprekers was het tijd voor een aantal cadeaus uit handen van Fokko en Rita. Deze geschenken werden aangeboden namens PvdA Gelderland.

Josan ontving uit handen van Fokko en Rita een aantal cadeaus en een bos rode bloemen.

Het laatste woord was aan Josan zelf. Zij blikt in vogelvlucht terug op een tijd van november 2012, toen ze gedeputeerde werd, tot het einde van haar ambt in juni 2019. Ze heeft het een fantastische tijd gevonden waarin ze op veel dingen erg trots is, veel heeft kunnen betekenen voor de provincie en diezelfde energie en passie nu meeneemt in haar waarnemend burgemeesterschap van de gemeente Lingewaard. Tot slot bedankte zij haar ambtenaren in de provincie, iedereen met wie ze heeft mogen samenwerken en haar man Paul, die haar altijd heeft gesteund en haar vaak heeft moeten missen.

Na het symposium kregen de gasten een Indische rijsttafel voorgeschotel in de Kumpulan. Een geslaagde bijeenkomst voor deze gedreven partijgenote waar we zeker nog veel van zullen horen!

Bron: PvdA Gelderland