BARNEVELD De nieuwe woonwijk De Enk in Barneveld is als ‘aansprekend landschap’ genomineerd voor de Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2020. Gedeputeerde Peter Kerris maakt de prijswinnaars van de vakjury en de publieksjury in december 2020 bekend tijdens een manifestatie Ruimtelijke Kwaliteit.

Samen met De Enk zijn er nog negentien andere genomineerden voor de prijs. Vier bureaus hebben de Barneveldse woonwijk ingebracht voor de prijs, onder meer landschapsarchitect Bosch Slabbers. De 24 woningen in De Enk zijn dit voorjaar allemaal opgeleverd. Midden tussen de woningen is een centrale speel- en ontmoetingsplek gemaakt. Voorheen was op het terrein de Prins Willem Alexanderschool gevestigd. Het is een van de eerste gasloze wijken van Barneveld. 

De achtste editie van de Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit heeft als thema “Brede blik op ruimte”. Provincie Gelderland schenkt hiermee aandacht aan meervoudig gebruik van de ruimte; een passende uitwerking van de Omgevingsvisie Landsdeel Oost. Een onafhankelijke jury-onder leiding van Jan Terlouw, voormalig Commissaris van de Koningin in Gelderland, en voorzitter van de eerdere zeven edities van de Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit, de winnaar bepalen.

Vanaf dit voorjaar heeft provincie de Gelderse samenleving gevraagd om projecten aan te dragen die mogelijk mee kunnen dingen naar de Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2020. Dit heeft geleid tot een lijst van veertig voorstellen. Alle inzendingen vertellen hoe verschillende ruimtelijke ambities in projecten en gebieden zijn gerealiseerd. Peter Kerrris, gedeputeerde: “Het is geweldig om te zien hoe divers de inzendingen zijn: soms groots en meeslepend, soms klein en bescheiden. Maar altijd met voelbare trots en een sterke mate van betrokkenheid bij het gebied.”

De prijs voor de winnende inzending bestaat uit 10.000 euro. Naast de juryprijs reikt provincie Gelderland een publieksprijs uit van eveneens 10.000 euro.

Bron: BarneveldseKrant.nl