Democratie is de slechtste regeringsvorm die bestaat, op alle andere methoden die al geprobeerd zijn na, zei Winston Churchill ooit. In Gelderland proberen ze Churchill postuum aan het twijfelen te brengen.

Bij D66 meldde zich slechts één kandidaat voor het lijsttrekkerschap voor Provinciale Staten. Fractievoorzitter Michiel Scheffer wilde het juk wel torsen. Anderen lieten de beker aan zich voorbijgaan. Omdat dit in strijd is met de statuten en reglementen van de partij, werd besloten tot een lijsttrekkersverkiezing. Je bent D66 of je bent het niet, immers. Kiezen moet, ook al valt er niets te kiezen. Aan de leden werd de keus voorgelegd tussen Michiel Scheffer en niets. Michiel Scheffer boekte een klinkende zege: 96 procent koos voor hem, 4 procent voor niets.

Bij de PvdA besloten ze een verkiezing met meerdere kandidaten te houden. Het gewestelijk bestuur had het nog zo afgeraden: provinciale politici zijn zo onbekend dat ze zelfs de leden niets zeggen. Maar de ledenvergadering wist het zeker: een verkiezing zou de zo gekwelde partij dichter bij de mensen brengen.

Nu mogen de leden van de PvdA Gelderland kiezen uit vier mensen die ze niet kennen: een bestuurlijk ingestelde oud-wethouder, een ambitieus Statenlid, een eenmansactiemachine en een grote buitenstaander. Fijne mensen ongetwijfeld, met een hart voor de sociaal-democratie. Helaas voor hen zijn ze alleen in hun eigen gemeente wereldberoemd. Drie van de vier hebben geen politieke functie.

Om erachter te komen wie van de vier de droomkandidaat is, moeten de PvdA-leden zich naar zaaltjes begeven om de kandidaten te horen debatteren. Dat doet slechts een fractie van de 5.407 leden die de PvdA in Gelderland telt. Het Televiziergala met Jan Smit werd donderdagavond door meer PvdA’ers bekeken dan het lijsttrekkersdebat in Nijmegen.

Op internet treffen we Peter Kerris, het ambitieuze Statenlid, met een eigen website. De oud-wethouder, Fokko Spoelstra, slingert af en toe een tweet de wereld in. Van de twee andere kandidaten, Jaap Huurman en Willie van Tuil, ontbreekt bijna ieder spoor.

Met lijsttrekkersverkiezingen is niet veel mis. De VVD-leden verkozen ooit Mark Rutte boven Rita Verdonk. Dat leek een misrekening, maar jaren later is Mark Rutte de heerser van het land en krijgen we bij het horen van de naam van Verdonk alleen nog een gevoel van weemoed.

Maar de PvdA Gelderland heeft zichzelf overgeleverd aan het toeval. Ze heeft haar leden in een kamer zonder licht gezet, met de ramen geblindeerd. In het midden staat een stembus, die de leden op de tast kunnen bereiken. De PvdA in Gelderland bedrijft een vorm van blinddoekdemocratie.

Bron: de Gelderlander