Heel Tiel één grote vlindertuin, een groen dorpshart op het Prins Clausplein in Dinxperlo en een groen en aantrekkelijk riviergebied rond de Berkel in Zutphen. Dit zijn de drie winnaars van de 2e editie van de Challenge Groene Icoonprojecten van provincie Gelderland.
Gedeputeerde Peter Kerris: ‘Met de challenge dagen we mensen uit hun woonomgeving groener te maken. Een groene stad of dorp versterkt de natuur, voorkomt hittestress en vangt zware regenbuien op. Meer groen, minder steen!’
Het gaat niet goed met de natuur in Nederland; de biodiversiteit holt achteruit. Daarnaast moeten we onze dorpen en steden beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Droogte, hitte en hevige regenval komen steeds vaker voor. Met de Challenge Groene Icoonprojecten daagde de provincie gemeenten en inwoners uit om versteende plekken in hun stad of dorp te vergroenen.
Een onafhankelijke jury heeft uit de inzendingen de beste acht ontwerpen geselecteerd. Zij krijgen max. 100.000 euro om hun icoonproject te realiseren.
De winnende Groene Icoonprojecten zijn:
1. De Vergroeningsgolf vanuit de vlindertuin in Tiel
2. Een groen dorpshart op het Prins Clausplein in Dinxperlo
3. Stadsnatuur rond de Berkel in de Stad uit Zutphen
4. Het icoonproject CBS de Haven in Doetinchem
5. Mooi Mosterdhof in Westervoort
6. Klimaatadaptieve Buitenruimte Schoolzone Winterswijk
7. De Groene Verbinding in Heteren
8. Het Koeltenet in de Componistenbuurt in Zutphen
De leden van de jury zijn: Marja van der Tas, Waterschap Vallei en Veluwe, (juryvoorzitter); Tim van Hattum, programmaleider Klimaat Wageningen University & Research; Petra Lettink, directeur Klimaatverbond Nederland, Jelle Reumer, bioloog en publicist en Joline de Weerdt, regiodirecteur van IVN Oost.
De meeste punten deelde de jury uit aan de vergroeningsgolf in Tiel, het Prins Clausplein in Dinxperlo en de Berkel in de Stad uit Zutphen:
1. Vergroeningsgolf Vlindertuin Tiel: Dankzij een bewonersinitiatief is in Tiel een vlindertuin aangelegd van 2300 m2 en door het opzetten van een zadenbibliotheek verspreidt het groen zich verder door de stad. De bewoners geen samen met de gemeente de vlindertuin verbinden met 100 nieuwe plantvakken in het stadscentrum van Tiel. Daarin komen 25.000 nieuwe planten om van Tiel een bloemenzee te maken: ‘Heel Tiel één grote Vlindertuin!’
2. Prins Clausplein Dinxperlo: transformatie van versteend plein naar groene, klimaatrobuuste oase voor mens, dier en plant. Door verschillende routes, onder andere een dementievriendelijke route, kunnen bezoekers genieten van het groen en elkaar ontmoeten. Kinderen kunnen spelen bij een waterspeelplek en ook aan de fauna is gedacht in de vorm van insectenhotels en schuilplekken.
3. De Berkel in de stad Zutphen: Aanpak wateroverlast en hittestress door aanplant bomen en groen en waterdoorlatende parkeerplaatsen. Natuurvriendelijke oevers met prettige routes zijn een aangename plek voor mens en dier. De rivier de Berkel is in dit plan verbinder van de middeleeuwse binnenstad, de wederopbouw, en een gerestaureerd 19e eeuw gebied. Het verbindt drie verschillende buurten met een toekomstbeeld waar bewoners, gemeente en het Waterschap samen aan werken. De Berkel als verbinder van verleden, heden en toekomst is daarmee van grote maatschappelijke waarde.
Alle 8 initiatieven maken Gelderland groener, voorkomen hittestress en zijn beter bestand tegen extreem weer. Het zijn voorbeeldprojecten die anderen weer inspireren om hun dorp of stad te vergroenen.
De prijsuitreiking vond plaats bij de winnaar van de 1e editie van de Challenge Groene Icoonprojecten in 2022: De Groene Route in Malburgen in Arnhem-Zuid. Een project waarbij drie straten en pleinen op de route groener zijn gemaakt met planten en bomen en het regenwater opgevangen wordt in wadi’s.
Bron: RTV Slingeland