Thuiskomen, je doet het iedere dag. Of je nu alleen woont of samen. Of je nu huurt of een koophuis bezit. Na een dag werken, na een bezoekje aan familie of vrienden, vanuit school of studie of na het boodschappen doen. Je huis is je thuis, de directe omgeving waarbinnen je leven zich afspeelt, waar je eet, waar je geniet, waar je tot rust komt.

Het wonen in een huis dat past bij je behoeften is belangrijk. Woon je te groot of te klein, te duur of op een plek die je niet bevalt, dan merk je dat in je dagelijks leven. Daarom heeft iedereen in Gelderland een huis nodig dat bij hen past: huur of koop, binnen of buiten de stad.

“Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid,” zo luidt Artikel 22, lid 2, van onze Grondwet. Met dit Actieplan Wonen geeft provincie Gelderland vorm aan die opdracht. Het is een actieplan voor heel Gelderland, voor alle mensen die op zoek zijn naar een huis. Met het actieplan willen we het tekort aan huizen – en vooral het tekort aan betaalbare huizen – in Gelderland terugdringen. En het is nadrukkelijk een actieplan waarmee we in de komende paar jaar willen werken aan het woningtekort , we kiezen daarom voor het lostrekken van plannen die nu stil liggen. De schop moet de grond in! Daarin staan we naast gemeentes en onze inwoners, naast bouwers, naast woningcorporaties. Samen zorgen we ervoor dat de huizen die tot nu toe niet gebouwd zijn, nu wel gebouwd worden. We reiken de helpende hand naar al die partijen die net als wij de verantwoordelijkheid voelen voor goed wonen.

We leven in een onrustige tijd en ervaren veel onzekerheid. De wereld is anders dan een jaar geleden. We weten letterlijk niet hoe de wereld er volgende week uit zal zien, laat staan over een maand. Daarom is dit ook een plan dat wendbaar en flexibel is. Door samen te bouwen aan genoeg passende huizen voor iedereen willen we ook een impuls geven aan het werk in de bouw in Gelderland. Dat is nodig voor het behoud van onze werkgelegenheid en voor onze economie. En dat is nodig om de woningnood in Gelderland tegen te gaan.

Voor al die mensen die op zoek zijn naar een thuis. Bouwt u met ons mee?

Document: Actieplan wonen