Domper voor woningzoekenden: aantal nieuwbouwhuizen gedaald

ELBURG – Door heel Nederland werden vorig jaar 69.322 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal nieuwbouwwoningen ligt lager dan een jaar eerder: in 2019 werden er nog 71.500 opgeleverd.
 
Het is ook voor het eerst sinds 2015 dat het aantal nieuwe nieuwbouwwoningen niet stijgt. In 2014 lag het nog rond de 45.000, in de jaren daarop ging het steeds gestaag omhoog.
 
“We weten niet precies of de daling komt door de stikstof- en PFAS-problematiek, of dat er gewoon minder bouwplannen waren”, zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. “Het kan overal aan liggen. Het is ietsje minder dan in 2019, maar nog steeds wel meer dan de jaren daarvoor.”
In 2019 was er veel te doen om de uitstoot van stikstof en PFAS. Daardoor lag de vergunningverlening voor nieuwe bouwprojecten deels en tijdelijk stil. “Het duurt even voordat je dat terugziet in de nieuwbouwcijfer”, zegt Van Mulligen. “Van vergunning tot bouw, dat duurt al snel twee jaar, dus dat effect zal je misschien vooral zien in de cijfers van 2021 en 2022.”
 

Gelderse cijfers

In Gelderland werden afgelopen jaar, procentueel gezien, de meeste nieuwbouwhuizen opgeleverd in Elburg (2,4 procent), Nunspeet (2,3 procent) en Harderwijk (2,1 procent). In onze provincie werden afgelopen jaar 9300 nieuwbouwwoningen opgeleverd, dat is zes procent hoger in vergelijking met 2019. Het streven van de provincie is om voor 2030 in totaal 84.000 nieuwbouwhuizen te realiseren.
 
Gedupteerde Peter Kerris (PvdA Gelderland) laat in een reactie weten dat het bouwen van nieuwbouwwoningen hoog op de politieke agenda staat. ‘We maken ons grote zorgen over de betaalbaarheid. Daarnaast zien we dat er een tekort aan bouwvakkers is. We hebben onze zorgen in Den Haag kenbaar gemaakt.”
 
Bekijk hieronder hoe het in jouw gemeente zit.