Eén op de zeven huizen in Arnhem in handen investeerder

ARNHEM – Steeds meer investeerders weten hun weg te vinden naar Gelderland. Ze kopen anno 2021 in totaal 9 procent van de woningen op, drie jaar eerder was dat nog maar 6 procent. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie.
 
Vooral mensen die een eerste woning willen kopen, zijn de dupe van de investeerders. Vaak kopen die investeerders appartementen op onder de 200.000 euro: woningen die ook onder jonge starters populair zijn. Daardoor kopen starters vaker op latere leeftijd een woning, en zijn die woningen ook vaker duurder.
In Arnhem hebben investeerders het grootste aandeel panden in handen. Daar zijn zij eigenaar van 14 procent van de woningen.
 

Maatregelen

Het onderzoek richtte zich op de huizenmarkt van 2010 tot en met het tweede kwartaal van 2021. Met name de laatste drie jaar zien de onderzoekers een stijging van investeerders op de woningmarkt.
 
Een aantal gemeenten neemt binnenkort maatregelen om investeerders te weren. Zo zijn in Arnhem en Nijmegen verordeningen in voorbereiding die een zelfbewoningsplicht instellen.
 
Gedeputeerde Peter Kerris vindt het hoog tijd dat er meer wordt gedaan. “Er dreigt een loonkloof te ontstaan tussen mensen die wel en geen huis hebben. Die kloof moeten we dichten”, zegt hij in reactie op het onderzoek.