NIJMEGEN – De 220 woningen in de Nijmeegse buurt Jerusalem worden volgend jaar wellicht toch direct gasloos herbouwd. Dankzij een subsidie van de provincie Gelderland is die mogelijkheid een stap dichterbij. In juli hoopt woningcorporatie Talis de knoop door te kunnen hakken.

Jerusalem staat aan de vooravond van een ingrijpende vernieuwing waarbij alle woningen gesloopt en op de bestaande fundering herbouwd worden. In het oorspronkelijke plan zouden de nieuwe woningen zó gebouwd worden dat ze pas op termijn eenvoudig op aardgasvrij omschakelen, maar komt er nog wel een gasaansluiting zodat ze eerst via een cv-ketel verwarmd worden. Dat plan is begin dit jaar door een ruime meerderheid van de bewoners goedgekeurd. 

Talis had voor deze constructie gekozen, omdat direct overschakelen op gasloos een extra investering van 2,3 miljoen euro vergt. Dan zou de huur hoger worden dan de huurtoeslaggrens, waardoor een groot deel van de bewoners de huur niet meer kan betalen. 

Extra financiering

Ondertussen is Talis doorgegaan met het zoeken naar extra financiering om toch direct gasloos te kunnen bouwen. Zo zijn er gesprekken gevoerd met wethouder Harriët Tiemens en de gedeputeerden Jan van der Meer en Peter Kerris.

Dat heeft ertoe geleid dat de provincie in de ontwerpbegroting voor volgend jaar 651.000 euro heeft opgenomen voor Jerusalem. Binnenkort nemen Provinciale Staten daarover een besluit. ,,Dit is een belangrijke stap, maar daarmee zijn we er nog niet. Daarom zijn we met andere instanties in gesprek over subsidies. Hopelijk weten we in juli of we het halen”, aldus een woordvoerster van Talis.

De 2,3 miljoen euro is niet alleen nodig vanwege de duurdere gasloze verwarmingsinstallaties, maar ook voor extra zonnepanelen op de daken waarmee extra elektriciteit opgewekt kan worden. Mocht dat geld er zijn, dan worden de nieuwe plannen eerst aan de bewoners voorgelegd. ,,We doen het alleen als het voor de huurders voordeel oplevert. Dat betekent dat de woonlasten minimaal neutraal blijven, of dalen.”

Proefwoningen

Inmiddels heeft 85 procent van de huurders in Jerusalem laten weten in de gerenoveerde buurt te willen blijven wonen; de rest verhuist naar elders. Na de zomer wil Talis als proef al twee woningen slopen en herbouwen. Zo wordt het concept getest om elke woning binnen zes weken te kunnen slopen en herbouwen. Begin 2021 volgt dan de rest.

Bron: de Gelderlander