WINTERSWIJK – Het Gasthuus in Winterswijk, een combinatie van een ouderencentrum met achttien seniorenwoningen, profiteert als eerste van het Ontwikkelings- en Herstructureringsfonds van de provincie Gelderland. De verbouwing van het Gasthuus, een winkelcomplex in Winterswijk, is inmiddels begonnen.

Gelders gedeputeerde Peter Kerris plaatst woensdagmiddag de eerste steen van het project. De 1.600 vierkante meter grote ruimte staat deels al jarenlang leeg. Woningcorporatie De Woonplaats verkocht twee jaar geleden de ruimte aan de stichting Naoberhuizen. De nieuwe eigenaar kreeg de financiering van de verbouwing niet rond. Stichting Naoberhuizen krijgt nu een lening van het provinciale ontwikkelingsfonds, waardoor het werk kan beginnen.

Nieuwe toekomst

Het Ontwikkelings- en Herstructeringsfonds Gelderland (OHG) is volgens de provincie opgericht om ‘leegstaande gebouwen en verouderde werklocaties een nieuwe toekomst te geven’. De provincie zet daarvoor 18,5 miljoen euro in. Het geld is bedoeld voor projecten die geen volledige financiering in de private sector kunnen krijgen.

Gedeputeerde Peter Kerris: ,,’t Gasthuus laat zien waar het OHG Fonds voor bedoeld is. Met het nieuwe fonds gaan we de leegstand in Gelderland te lijf, maken we werklocaties klaar voor de toekomst en geven we ouderen een betaalbaar dak boven hun hoofd.”

Bouwhekken rondom

Volgens Meino Janszen van stichting Naoberhuizen zijn de bouwhekken inmiddels rondom het pand op de hoek van de Misterstraat en Gasthuisstraat geplaatst. Binnen is een begin gemaakt met het voorbereidende sloopwerk. Voor de appartementen hebben zich al belangstellenden gemeld. ,,Vorig jaar hebben zich al geïnteresseerden gemeld, die zijn ook uitgenodigd voor de start van de bouw.”

In het pand kom ook een 300 vierkante meter groot ontmoetingscentrum voor ouderen. De ruimte wordt voor een symbolisch bedrag verhuurd aan een aparte stichting, die de ruimte beschikbaar stelt voor activiteiten van lokale ouderenverenigingen.

Bron: De Gelderlander