ARNHEM – Gelderland verbrak vorig jaar opnieuw een banenrecord met ongeveer 1.045.000 werkplekken. Dat zijn er bijna 30.000 meer dan in 2018. Opvallend is dat de groei naar verhouding het best merkbaar was in de bouw.

Dat blijkt uit de nieuwste provinciale werkgelegenheidsenquête, een jaarlijks onderzoek naar de werkgelegenheid dat Gelderland samen met de gemeenten uitvoert.

De forse groei in de bouw met 3540 banen is opmerkelijk, omdat Bouwend Nederland Regio Oost nu juist verwacht dat er honderden ontslagen gaan vallen in die sector vanwege de stikstofcrisis. Die heeft veel bouwprojecten stilgelegd en vergunningen onzeker gemaakt.

‘Massaal ontslag niet de oplossing’

Op 1 april 2019, de datum waarop het aantal van 1.044.780 banen in Gelderland werd vastgesteld, bestond er nog geen massale ophef over stikstof.

Peter Kerris, de Gelderse bestuurder die over de arbeidsmarkt gaat, riep bedrijven al eerder op vooral met bouwplannen te blijven komen. Ineens massaal personeel ontslaan is volgens hem niet de oplossing. Ook omdat de vergunningverlening inmiddels weer op gang is gekomen, legt hij uit.

,,De bouw zal het vermoedelijk nog moeilijk hebben in 2020’’, voegt een provinciewoordvoerder toe. ,,Vooralsnog zijn er in Gelderland weinig signalen dat bouwbedrijven omvallen, maar het totaalbeeld is nog niet duidelijk.’’

Gelderland in top vier

Met een toename van ongeveer 30.000 banen steeg de werkgelegenheid in Gelderland iets harder dan in 2018: met 2,8 procent, in plaats van 2,4 procent. In dat laatste jaar kwam het aantal Gelderse banen voor het eerst boven een miljoen uit.

De gemiddelde toename voor heel Nederland bedroeg vorig jaar 2,5 procent. Een belangrijke oorzaak is economische groei. Welke risico’s het coronavirus en de Brexit met zich meebrengen voor toekomstige werkgelegenheidscijfers, naast de bijvoorbeeld de stikstofproblematiek, is onduidelijk.

Naast de bouw steeg de werkgelegenheid in Gelderland hard bij groothandels (2360 extra banen), bedrijven voor zakelijke dienstverlening (5900 extra) en vervoer, opslag en communicatie (2640 extra). Alleen in de financiële wereld, landbouw en bij de overheid daalde het aantal werkplekken.

Grootste groei in Achterhoek en Rivierenland

De hoeveelheid banen steeg het hardst in de Achterhoek en Rivierenland, namelijk met 3,4 procent. De regio Vallei komt daar met 3,2 procent vlak achteraan. Meer dan een derde van de banen bevindt zich nog altijd in de omgeving van Arnhem en Nijmegen.

Nog een opvallend detail in de werkgelegenheidsenquête is dat ruim een derde van de werkgelegenheid te vinden is op bedrijventerreinen. Gemiddeld werken er 43 mensen per hectare op zo’n Gelders industrieterrein. Op nieuwe locaties voor logistiek zijn dat er wat minder.

Bron: de Gelderlander