Gelderland trekt de portemonnee voor prefabhuizen: ‘6500 extra woningen in de komende 8 jaar’

Gelderland stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor het versnellen van de woningbouw in de provincie. De provincie wil de woningbouw versnellen en verduurzamen. Zeven bouwbedrijven kunnen hierdoor de omslag maken naar prefab woningbouw.

 

Gelderland kent veel (toeleverende) bouwbedrijven. Door de omslag naar fabrieksbouw kunnen winnende bouwbedrijven de komende 8 jaar 6500 extra woningen bouwen, aldus de provincie. De doorlooptijd van de bouwproductie wordt ingekort en bij een aantal bouwbedrijven zelfs gehalveerd. Meer dan 85 procent van de bouwmaterialen wordt hergebruikt in het productieproces.

 

“De woningnood in Gelderland is hoog”, aldus Peter Kerris, als gedeputeerde belast met de woningbouw in de provincie. ,,Er moeten 100.000 woningen worden bijgebouwd. Fabrieksbouw draagt daar aan bij. Het versnelt de woningbouw, maakt woningen betaalbaar en zorgt ervoor dat we zuiniger omgaan met onze grondstoffen. Sneller, schoner en goedkoper.”

Zeven geselecteerde bouwbedrijven

Een team van experts uit het werkveld beoordeelde de inzendingen. De zeven bouwbedrijven scoorden de meeste punten op criteria als de bouwtijd van een woning, het aantal woningen dat wordt gerealiseerd, het verminderen van grondstofgebruik én het hergebruik van materialen. Zij ontvangen een subsidie van 100.000 tot 200.000 euro voor de uitvoering van hun project.

 

Bron: Algemeen Dagblad