ARNHEM – De provincie Gelderland maakt zich grote zorgen over trage woningbouw. Het bouwtempo moet omhoog en drastisch worden versneld. Tijd voor halve maatregelen is er niet, klinkt de waarschuwing. De provincie wil dat Den Haag snel met een oplossing over de brug komt.

Door de stikstofcrisis heeft de woningbouw het zwaar. Voor elk project moeten stikstofrechten worden aangevraagd en dat kost veel tijd en hoofdbrekens. Gelderland doet samen met Overijssel en acht regio’s een beroep op het kabinet. De stikstofcrisis zorgt voor vertraging. “Er is geen tijd voor halve maatregelen. Oost-Nederland heeft woningen nodig, en wel nu. Het is dan ook cruciaal dat het Rijk zorgt voor voldoende stikstofruimte om vaart te maken met het Woonakkoord Oost”, aldus gedeputeerde Peter Kerris in stevige taal.

Verhuizers uit het westen

Volgens Kerris en zijn Overijsselse collega Monique van Haaf is het woningprobleem niet alleen in de Randstad op te lossen. De provincies verwachten tienduizenden huishoudens uit het westen van het land die een woning in het oosten willen hebben.

Minister Kajsa Ollongren trok eerder al 290 miljoen uit om de woningbouw in heel Nederland te versnellen. Overijssel en Gelderland willen bij de volgende steunronde dolgraag meeprofiteren.

Bron: Regio TV Tiel