Gelderlanders gaan minder vaak naar Gelderse binnensteden. Dat heeft gevolgen voor de winkels. Angst voor besmetting heeft het koopgedrag erg veranderd. Dat blijkt uit de Monitor Welbevinden, een onderzoek uitgevoerd door Kieskompas, in opdracht van provincie Gelderland. Zo’n 3.000 Gelderlanders vulden de vragenlijst in. Het onderzoek vond plaats voordat minister-president Rutte op 14 december 2020 de strenge lockdown afkondigde.

Zorgen

Gelderlanders maken zich iets minder zorgen dan tijdens het vorige onderzoek. Een kwart van de ondervraagden vindt het virus ernstig bedreigend. Het aantal dat de COVID-19-maatregelen te streng vindt, is verdubbeld. 6 op de 10 vinden de maatregelen een beetje effectief. Gelderlanders vinden dat ze zelf goed met de situatie omgaan, terwijl ze vinden dat ‘anderen’ minder zorgvuldig zijn.

Ook al leek het begin december beter te gaan, toch zijn de negatieve psychologische gevolgen van corona toegenomen: eenzaamheid, stress, irritatie en gebrek aan fijne vooruitzichten. 1 op de 3 zegt het gevoel te hebben niets meer te hebben om naar uit te kijken. Meer dan een kwart voelt zich vaker eenzaam. Mensen die de maatregelen gepast en effectief vinden, hebben minder vaak last van deze negatieve gevoelens of gevolgen.

Winkelen

Het coronavirus beïnvloedt het koopgedrag van Gelderlanders. Mensen winkelen nu vaker online. 1 op de 3 Gelderlanders is bang voor besmetting in winkels. Ruim 8 op de 10 vermijden drukke momenten om te winkelen. Wel vindt een ruime meerderheid dat winkels voldoende veiligheidsmaatregelen hebben genomen. Deelnemers verwachten na deze crisis wel weer fysiek te gaan winkelen en dan minder online te kopen.

Bereikbaarheid

De helft gaat met de auto naar het winkelgebied, bijna de helft met de fiets. Slechts 20% gaat lopend; dit zijn vooral mensen die in de stad wonen. Mensen gaan minder naar winkels wanneer deze per auto slecht bereikbaar zijn of er gebrek is aan parkeerplaatsen. Ook reizen mensen in deze tijd minder graag met het openbaar vervoer. Mensen kiezen voor een bepaald winkelgebied vanwege de bereikbaarheid en omdat ze het er kennen. Mensen gaan vooral naar binnensteden om te winkelen en voor horeca, cultuur en de markt.

Centrum

Sinds de corona-uitbraak gaan Gelderlanders minder naar het centrum. Vooral het bezoek aan binnensteden buiten de woonplaats is afgenomen sinds de corona-uitbraak. Voor corona bezochten 6 op de 10 Gelderlanders binnensteden, tegenover 4 op de 10 sinds de uitbraak. Gelderlanders geven minder geld uit op de markt en in reguliere winkels. Toch zegt een meerderheid evenveel geld uit te geven als voor de corona-uitbraak.

Peter Kerris, gedeputeerde binnenstad: “Corona grijpt hard om zich heen. Ondernemers in binnensteden zijn geconfronteerd met de ernstige gevolgen daarvan. Ik begrijp dat Gelderlanders zich zorgen maken en minder de binnenstad opzoeken, ook toen de winkels nog open waren. Provincie Gelderland ondersteunt binnenstadmanagers om met dreigende leegstand en veranderingen in de binnensteden om te gaan. We hopen dat het in 2021 beter wordt.”

Bron: Provincie Gelderland