PvdA

Gelderse VVD gooit grenzen wagenwijd open voor arbeidsmigranten

ZUTPHEN – Als we al het werk dat op ons wacht gedaan willen krijgen, dan hebben we arbeidsmigranten hard nodig. Dat zei de Gelderse VVD-lijsttrekker Jan Markink woensdagavond bij het Gelderse Klimaat- en Energiedebat in Zutphen.

Markink reageerde op een stelling van debatleider Clairy Polak: ‘De energietransitie vergt veel arbeidskracht, en daar hebben we arbeidsmigranten voor nodig’. De VVD-voorman zei volmondig ‘ja’, om toe te voegen dat dat niet alleen voor de energietransitie geldt, maar ook voor sectoren als de techniek en de zorg.

,,We hebben meer vacatures openstaan dan dat er mensen beschikbaar zijn in Nederland”, zei Markink na afloop. ,,Tussen de 500.000 en een miljoen arbeidskrachten komen we tekort. Als je de economie niet tot stilstand wil laten komen, dan heb je arbeidsmigranten gewoon nodig om de dingen gedaan te krijgen.” 

Volgens de VVD-lijsttrekker, tevens gedeputeerde namens zijn partij in de provincie, zijn er nu al tussen de 150.000 en 200.000 arbeidsmigranten structureel aan het werk in Gelderland. ,,En dat moeten er nog meer worden. We weten niet hoe we anders het werk klaar krijgen.”

Vaart maken

CDA-lijsttrekker Gerhard Bos sloot zich daarbij aan. ,,We hebben een enorm probleem om al het werk gedaan te krijgen. We willen vaart maken, dat betekent nu keuzes maken. Als we nu mensen uit het buitenland nodig hebben, dan vrees ik dat we geen keuze hebben. Je zult open moeten staan voor arbeidsmigranten, of je het leuk vindt of niet.”

De PvdA reageerde tijdens het debat een tikkeltje verbaasd op de uitspraken van Markink. Niet dat lijsttrekker Peter Kerris tegen de komst van meer arbeidsmigranten is, maar hij vond dat in ieder geval eerst geprobeerd moet worden meer Nederlanders aan het werk te krijgen. Om dat voor elkaar te krijgen, is volgens Kerris vooral een herwaardering van praktisch werk nodig, zodat mbo’ers beter beloond worden.

De SP en 50PLUS zoeken het liever binnen de eigen landsgrenzen: ,,Er zijn nog genoeg werkzoekenden in Nederland”, zei Mieke Hoezen van de SP. ,,Ook kunnen we inzetten op het opleiden van meer jongeren.” 50PLUS zou liever zien dat meer oudere herintreders omgeschoold worden ten behoeve van de energietransitie.

Bron: de Gelderlander