Herinrichting Prins Clausplein tweede prijs bij Gelderse ‘Challenge Groene Icoonprojecten’

Een groen dorpshart op het Prins Clausplein in Dinxperlo is één van de drie winnaars van de 2e editie van de Challenge Groene Icoonprojecten van provincie Gelderland. ‘Met de challenge dagen we mensen uit hun woonomgeving groener te maken. Een groene stad of dorp versterkt de natuur, voorkomt hittestress en vangt zware regenbuien op. Meer groen, minder steen!’ meldt Gedeputeerde Peter Kerris

 

Met de Challenge Groene Icoonprojecten daagde de provincie gemeenten en inwoners uit om versteende plekken in hun stad of dorp te ‘vergroenen’. Een onafhankelijke jury heeft uit de inzendingen de beste acht ontwerpen geselecteerd. Zij krijgen maximaal 100.000 euro om hun icoonproject te realiseren. De meeste punten deelde de jury uit aan de vergroeningsgolf in Tiel, het Prins Clausplein in Dinxperlo en de Berkel in de Stad uit Zutphen. Het Prins Clausplein vormt samen met de kerk het hart van het centrum. Het is nu een volledig versteende ruimte die in gebruik is als parkeerterrein. Tien kastanjebomen rond het plein zijn gekapt wegens ziekte. Samen met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen gaat de gemeente Aalten aan de slag om van het plein een aantrekkelijke, groene omgeving te maken. Het plein ondergaat een transformatie van versteend plein naar groene, klimaatrobuuste oase voor mens, dier en plant.

 

Door verschillende routes, onder andere een dementievriendelijke route, kunnen bezoekers genieten van het groen en elkaar ontmoeten. Kinderen kunnen spelen bij een waterspeelplek en ook aan de fauna is gedacht in de vorm van insectenhotels en schuilplekken. De jury is onder de indruk van dit project. Het versteende plein verandert radicaal in een groene oase. Vele planten en bomen sieren straks het plein, er zullen volop vogels kwetteren en jong en oud zal zich er goed vermaken.

 

Bron: RTV Ideaal