Onderwijs en arbeidsmarktWonen

‘Honderden ontslagen in bouw door stikstofcrisis’, waarschuwt Bouwend Nederland Regio Oost

APELDOORN/EDE – Aannemers in Oost-Nederland gaan ontslag aanvragen voor honderden werknemers, zegt voorzitter Hans van Norel van Bouwend Nederland Regio Oost. Op het hoofdkantoor in Apeldoorn is het volgens hem ‘razend druk’ met ondernemers die advies vragen.

Oorzaak van de voorspelde ontslaggolf is de stikstofcrisis. Daardoor zijn veel bouwprojecten stilgelegd, vergunningen voor nieuwe projecten zijn onzeker.

Opdrachtgevers doen een pas op de plaats en wachten even af, weet Van Norel. ,,De orderportefeuilles zijn nu nog aardig gevuld, maar die drogen voor sommige ondernemers in de loop van dit jaar op. Dan is er geen werk meer.”

Moeilijke jaren

Hij verwacht dat 2020 en 2021 voor veel bedrijven moeilijke jaren worden. Dat blijkt ook uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en een onderzoek van ABN AMRO. Volgens het EIB klapte de bouwproductie in het hele land vorig jaar al met 900 miljoen in elkaar, daar komt dit jaar 2,8 miljard euro bovenop en in 2021 nog eens 2,3 miljard.

Landelijk zouden duizenden banen op het spel staan. Voor Oost-Nederland houdt Van Norel het op ‘duizend tot 1500’ banen. Een woordvoerder van de bouwtak van FNV kan die aantallen bevestigen noch ontkennen. De vakbond wacht op landelijke cijfers, die aan het einde van deze maand volgen.

Omdat bedrijven op tijd maatregelen nemen en eind vorig jaar ‘iets minder dramatisch uitpakte dan we hadden gedacht’, voorziet Van Norel geen faillissementen.

‘Meer duidelijkheid van overheid nodig’

Van gedwongen ontslagen is bij Bouwbedrijf Kreeft uit Ede vooralsnog geen sprake, zegt algemeen directeur Dirk Jan van den Brink. Voor drie van de vier projecten waar het stikstofprobleem speelde, heeft zijn bedrijf inmiddels een vergunning gekregen, laat hij weten. Een laatste vergunningaanvraag is nog in behandeling. ,,Meer vertraging of zelfs afstel kan in de toekomst mogelijk wel gaan spelen als er vanuit de overheid geen duidelijkheid komt.’’

Van den Brink merkt dat andere bedrijven het wel moeilijker hebben om al hun medewerkers aan boord te houden. Het gaat vooral om firma’s die een flink deel van hun personeel wilden inzetten voor een groot project, dat inmiddels niet meer kan doorgaan vanwege stikstof.

,,Er is ook zeker onrust op de markt. Dat merk je bij onderaannemers en leveranciers. En als er onrust is, wordt er minder geïnvesteerd. Men vraagt zich af of het nog wel mogelijk is een vergunning te krijgen.’’

Met vindingrijkheid en het gebruik van ‘alternatieve bouwmethodieken’ lukt dat volgens hem nog wel. ,,Als je in Ede net naast De Hoge Veluwe wil bouwen, heb je ook een groter probleem dan in omliggende gemeenten waar de afstand tot een Natura 2000-gebied wat groter is.’’

Oproep van gedeputeerde

Het trieste is, vervolgt Van Norel, dat bouwvakkers die nu ontslag aangezegd krijgen of van school komen eigenlijk hard nodig zijn vanwege de woningnood. Het kan maar zo zijn dat aannemers straks, in 2022, weer in de rij staan om diezelfde bouwvakkers weer een baan aan te bieden.

Evenals zijn collega in Overijssel roept Gelders gedeputeerde Peter Kerris vooral op met bouwplannen te blijven komen. Ook vraagt hij ondernemers ‘nog even vol te houden’ en personeel niet al massaal te ontslaan. De vergunningverlening is naar zijn zeggen weer op gang gekomen. ,,Er kan meer dan je denkt. Al is daar iets meer creativiteit voor nodig dan onder het eerdere PAS (Programma Aanpak Stikstof, LB).’’

Bron: de Gelderlander