ARNHEM – Het huisvesten van arbeidsmigranten  – veelal Polen en Roemenen – wordt in Gelderland dé grote opgave voor de komende jaren. Want het aantal groeit de komende jaren waarschijnlijk nog flink: mogelijk zijn er over tien jaar dubbel zoveel als nu.

De provincie Gelderland heeft uit laten zoeken hoe het staat met het aantal arbeidsmigranten en waar ze wonen. Conclusie: er werken er meer dan 50.000, maar er wonen er officieel maar 21.000.

Volgens onderzoeksbureau Decisio is het werkelijk aantal dat in Gelderland woont ‘ongeveer het dubbele’, maar hebben er velen zich niet geregistreerd. De verwachting is bovendien dat het aantal buitenlandse werknemers nog flink stijgt. Er kunnen in 2030 wel eens meer dan 120.000 in Gelderland aan het werk zijn. 

‘Heel hard nodig’

,,We hebben ze heel hard nodig hebben om het werk te doen, om fabrieken te laten draaien”, stelt René Derksen van Cervo Dienstverlening, die mensen aan het werk heeft uit onder meer Polen en Hongarije. Het vinden van huisvesting noemt hij ‘echt een heel ding’. 

,,Je hebt een groep die zelf huisvesting regelt. Vaak zijn dat mensen die vlak over de grens in Duitsland wonen.’’ Maar voor een hele grote groep verzorgen de uitzendbureaus een onderkomen. ,,Maar de locaties waar we terecht kunnen, zijn heel schaars.’’

Vakantiehuisjes

Konden arbeidsmigranten in het verleden gebruik maken van campings, vakantiehuisjes, verlaten hotels en huizen in woonwijken, de regels zijn nu strenger geworden. ,,Op zich is het goed dat we allerlei normen moeten voldoen, maar het is wel lastig geworden om nog plekken te vinden.’’

In Zevenaar heeft Derksen toestemming gekregen voor een pensioen voor 64 Polen en Roemenen. ,,Maar in plaatsen als Arnhem, Duiven, Westervoort en Doetinchem heerst toch een sfeer van ‘liever niet in mijn achtertuin’. 

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Peter Kerris kopen steeds meer uitzendbureau’s goedkope woningen op om arbeidsmigranten te huisvesten. ,,Terwijl er een groeiend tekort is aan betaalbare woningen in de provincie.’’

Klagen

De provincie hoopt dit voorjaar nog met een plan te komen hoe het probleem met het huisvesten van arbeidsmigranten opgelost kan worden. Geregeld klagen Gelderlanders over overlast door woonhuizen waarin vaak veel arbeidsmigranten worden ondergebracht.

Eind vorig jaar nog werden in een woonhuis in ‘s-Heerenberg liefst 22 bedden aangetroffen. Volgens Kerris zit de oplossing ‘m in onder meer ‘tijdelijke woningen die je in meerdere kamers of units kunt onderverdelen met gemeenschappelijk voorzieningen.’

Grote steden

De meeste arbeidsmigranten komen uit Polen (48%), gevolgd door Roemenië (8%) en Duitsland (7%). Naast de grote steden Arnhem en Nijmegen wonen er relatief veel in Ede, Wageningen en Tiel.

Arbeidsmigranten worden veel ingezet in met name de gemeenten Nijkerk, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Zaltbommel, Doetinchem, Montferland, Tiel en West Betuwe.

De verwachting van verschillende uitzendbureaus is dat de komende jaren minder Polen, maar meer Roemenen, Moldaviërs en Aziaten naar Nederland komen om te werken.

Bron: de Gelderlander