Wonen

Huizenchallenge in lege gebouwen Maasbommel en Appeltern

MAASBOMMEL / APPELTERN – Het aftandse voormalig dorpshuis van Maasbommel staat al twee jaar leeg. De oude gebouwen van de Gravin van Rechterenschool in Appeltern hebben al drie jaar geen kind of juf meer gezien.

Nu staan beide lege gebouwencomplexen op het lijstje van de provinciale ‘challenge’ Mijn huis staat in Gelderland. Het zijn twee van de uiteindelijk zes projecten in de hele provincie die meedoen. 

De gedeputeerde wordt welkom geheten in Maasbommel.
De gedeputeerde wordt welkom geheten in Maasbommel. © DG

Al die panden worden niet aan een projectontwikkelaar verkocht, maar het is de bedoeling dat inwoners van de dorpen samen hun eigen huis in de gebouwen realiseren.

De challenge is dan ook geen wedstrijd, want alle zes projecten krijgen ondersteuning vanuit provincie. Wel is het een strijd tussen de mensen die ermee aan de slag willen. Het beste plan voor hergebruik wint de race.

Gedeputeerde op bezoek

Zaterdag bracht  de Gelderse gedeputeerde Peter Kerris een bezoek aan Maasbommel om door het oude dorpshuis te worden rondgeleid. Het is een rechttoe-rechtaan jaren-zeventig-blokkendoos, waarvan ook wethouder René Cruijsen, die Kerris rondleidde, moest toegeven dat het niet moeders mooiste is. 

,,Maar er kleeft wel historie aan het gebouw”, zei Cruijssen. En het dorp wil het liever niet slopen maar er een nieuwe bestemming aan geven.  

Het bouwbord is onthuld. Links wethouder René Cruijsen, rechts geputeerde Peter Kerris.
Het bouwbord is onthuld. Links wethouder René Cruijsen, rechts geputeerde Peter Kerris. © DG

Inschrijven en aan de slag als je wint

De hele maand oktober kunnen individuen en groepen zich als belangstellenden voor het ex-dorpshuis en de ex-school inschrijven. De groep met het beste idee mag het gebouw kopen en met een eigen idee en aannemer aan de slag. De provincie geeft steun met begeleiding en financiering van asbestonderzoek.

Ook de voormalige Willem Kölling Nutskleuterschool uit 1931 in Dieren, Een voormalige boerderij in Nijbroek en voormalige basisschool De Klepperbelt in Wezep doen mee aan de challenge. Binnenkort volgt nog een zesde project.

Het voormalige gebouw van de basisschool Gravin van Rechteren in Appeltern.
Het voormalige gebouw van de basisschool Gravin van Rechteren in Appeltern. © Gemeente West Maas en Waal

Woningnood lenigen

De challenge heeft als doelen leegstaande gebouwen een nieuwe invulling te geven en woningnood te lenigen. Cruijsen is blij dat beide panden voor het project zijn geselecteerd. ,,Slopen is kapitaalsvernietiging.”

In beide West Maas en Waalse panden kunnen vier woningen komen. 

meer informatie: www.mijnhuisstaatingelderland.nl.

Logo van het project.

Bron: de Gelderlander