ARNHEM – ‘Wel kunnen discrimineren, maar niet weten hoe je Albert Heijn spelt’, aldus minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. En ‘boodschapjes (…) fijn dat de PVV onze beschaving verdedigt’, zegt vice-premier Lodewijk Asscher. Zo reageerden beide politici op Twitter na uitlatingen van PVV’er en Gelders Statenlid Eric Venema.

Venema twitterde over een vrouw met een hoofddoek bij de kassa van een supermarkt. Zijn tweet zorgde voor veel commotie. En voor reacties van landelijke politieke kopstukken als minister Plasterk en vice-premier Lodewijk Asscher. 

Ook een aantal Gelderse partijen vindt dat de PVV te ver gaat met de tweet. GroenLinks Gelderland spreekt van een permanente haatcampagne. En die wordt steeds erger, vindt fractievoorzitter Nelson Verheul.

Peter Kerris, fractievoorzitter van de Gelderse PvdA, vindt het verbazingwekkend dat een partij die zegt voor fatsoen te strijden zich altijd zo onfatsoenlijk uitlaat. Hij roept de PVV op om werknemers en vrijwilligers met rust te laten en uitlating te beperken tot het debat in Provinciale Staten.

Inmiddels heeft Eric Venema ook weer gereageerd op alle ophef om zijn tweetbericht. Hij betuigt spijt voor de manier waarop hij zich heeft uitgelaten.

De kritiek op Venema komt op een moment dat er ook veel ophef is over Heumensoord. Maandag werd bekend dat een kookavond voor Nijmegenaren en bewoners van de noodopvang Heumensoord is geschrapt na hevige uitingen daarover op internet. De PVV had de kookavond aangekaart nadat een zoon van een bewoner aan de bel had getrokken.

Bron: Omroep Gelderland