ARNHEM – In Nijmegen vertrekken zaterdagnacht duizend wandelaars voor de Nacht van de Vluchteling. Deze wandeltocht van veertig kilometer wordt sinds 2010 gehouden. De wandeling is voor het eerst in Gelderland en gaat van Nijmegen naar Arnhem.

Onder de wandelaars zijn Yvonne de Jager uit Westervoort en Nijmegenaar Peter Kerris. De twee zitten voor de PvdA in Provinciale Staten van Gelderland.

De Jager voelt zich betrokken bij het lot van vluchtelingen. ‘Ik denk dat dat in je zit’, zei ze vrijdag op Radio Gelderland. Maar ze benadrukte dat haar deelname slechts symbolische waarde heeft. ‘Wij lopen één nacht en mogen daarna douchen en lekker naar bed. Vluchtelingen hebben deze luxe niet, terwijl het voor ons na 40 kilometer gewoon klaar is.’

Verbazing over Geldermalsen

Collega-Statenlid Kerris uit Nijmegen vult aan: ‘Ik ben dankbaar dat ik in dit land ben geboren en opgegroeid en dat ik op deze manier iets kan terugdoen.’ Hij beschouwt zijn deelname als een middel mensen te laten stilstaan bij het gegeven dat zij hier in vrijheid mogen wonen.

Kerris heeft zich verbaasd over de ontwikkelingen in Geldermalsen. Bijna de voltallige gemeenteraad van Geldermalsen zette deze week een streep door een asielzoekerscentrum (azc), nadat relschoppers in december een raadsvergadering over een azc dusdanig hadden verstoord dat een aantal tot werkstraffen werden veroordeeld.

Organisatie hoopt op 1 miljoen euro

‘Geldermalsen zegt nu gewoon nee, terwijl er ook een kleiner azc had kunnen komen. Zo ontloop je je verantwoordelijkheid’, vindt Kerris. Zijn eigen partij zei ‘nee’ tegen het azc, alleen de fractie van D66 schaarde zich niet achter dit besluit.

Behalve in Nijmegen vertrekken ook wandelaars in Den Haag zaterdagnacht voor hun wandeling van veertig kilometer. Daar gaat het om ruim 1800 lopers van wie ongeveer 300 kiezen voor een afstand van 10 kilometer.

De Nacht van de Vluchteling had vrijdag rond het middaguur een voorlopige opbrengst van ruim 900.000 euro. ‘We hopen over de miljoen euro te gaan’, aldus een woordvoerder van Stichting Vluchteling die ‘de Nacht’ heeft georganiseerd.

‘Nooit meer van mijn netvlies’

De start bij De Vereeniging in Nijmegen en wordt vocaal geleid door tv-presentator Klaas Drupsteen, die tegenwoordig een wijnwinkel heeft in Culemborg. ‘Ik doe veel voor Stichting Vluchteling. Ik ben voor hen in Jordanië geweest waar Syrische vluchtelingen worden opgevangen’, zegt Drupsteen.

Hij maakte hartverscheurende taferelen mee. ‘In een ziekenhuis sprak ik een jongetje van 10. Hij was drie ledematen kwijt, omdat hij en zijn broertje hadden gespeeld met explosieven. Dat krijg ik nooit meer van mijn netvlies. Wat ik daar heb meegemaakt maakt het voor mij soms onbegrijpelijk te beseffen hoe mensen hier over vluchtelingen denken.’

Bron: Omroep Gelderland