Goed werk en goed wonen…we gaan we in gesprek met Gelderlanders en komen samen tot krachtige oplossingen met draagvlak.  Zo komen we tot Ons Gelderland. We halen de verhalen en goede ideeën graag op bij de inwoners van Gelderland. En zo meld lijsttrekker Peter Kerris zich op een zonnige woensdagochtend in Didam.

We zijn te gast bij Eef Scholten, directeur van Kemaru beheer BV. Drukbezet, maar gastvrij als hij is maakt hij graag tijd om met Peter te praten over zijn visie en bedrijf.

Over Eef

De wieg van Eef stond in Azewijn, een klein dorpje in de Achterhoek. Hij voltooide een technische opleiding en werkte als verkoopleider bij Cito Benelux. Bij ETNA keukencentrum zette hij als hoofd service een landelijk werkend servicenetwerk op. Het was een drukke tijd, maar dat past bij hem. Eef en zijn vrouw Lydia hebben drie kinderen. Als zijn Lydia en hij in  het weekend nog druk bezig waren bij ETNA speelden de kinderen verstoppertje op kantoor.

Eef is nuchter. Werkt hard en verzamelt mensen om zich heen die het team sterker maakt. Hij gelooft in zelfstandigheid en geeft zijn mensen de ruimte. Want, zo redeneert hij: “Als ik onmisbaar ben, is het bedrijf niets waard.” Heeft ook oog en hart voor het verenigingsleven. Zo is hij actief bij voetbalvereniging DVC’26 te Didam. En passant regelde hij daar een energieplan met zonneboilersysteem en zonnecollectoren waardoor er gratis warm water uit de douches komt ….

Over Kemaru beheer

Het ondernemen zit Eef in het bloed, tien jaar geleden ontstond Kemaru. Het bedrijf is vernoemd naar de kinderen: Kevin, Marleen en Ruben.  Kemaru begeleidde in de eerste jaren bedrijven bij het veilig werken in en op de gebouwen-bouw. Een verbouwde varkensschuur in Azewijn diende als magazijn.  Maar al snel breidde Kemaru zich uit. Eef ging op zoek naar nieuwe markten en begon met zonnepanelen en zonneboilers.

Kemaru kijkt altijd verder. Zo legt Eef ons uit dat Kemaru met zijn divisie Beter Duurzaam sinds kort ook adviseert over de toepassing van luchtzuiverende Fullspectrum ioniserende spaarlampen.  Daarmee werd recent nog de landelijke National Business Succes Award ontvangen. Eef: “Deze lampen verbeteren bijvoorbeeld het binnenklimaat in stallen. Dat is prettiger voor de dieren,  zorgt voor minder stank en fijnstof. Full spectrum verlichting zorgt voor aanmaak van vitamine D wat zorgt voor een lager antibioticagebruik in de veehouderij.”

De uitbreiding van activiteiten zorgt voor een snelle groei van het bedrijf. Momenteel werken er 35 mensen bij diverse divisies (Special Install Service en Beter Duurzaam) van Kemaru beheer en recent is een tweede vestiging in Ede geopend met 15 medewerkers in samenwerking met een grote opdrachtgever.

Wat betekent goed werk voor Eef?

Die 35 medewerkers hebben het naar hun zin.  Allemaal een vast contract, want volgens Eef is dat de enige manier om kwaliteit te leveren bij klanten. Goed werk? Dat heeft Eef hoog in het vaandel. Want, zo zegt hij, als je investeert in mensen en oprechte belangstelling voor ze hebt, dan werken ze graag voor je. Aldus worden mensen opgeleid en heeft hij veel oog voor veiligheid op de werkvloer. Niet alleen omdat het wettelijk verplicht is, maar omdat hij kwaliteit en veiligheid van zijn mensen zeer hoog heeft staan. Eef kijkt naar de kwaliteiten van mensen, naar hun ambitie en visie. Als dat in orde is zijn ze welkom. Ongeacht hun verleden, leeftijd of afwijking.

Gaat het dan allemaal vanzelf?

Nee, natuurlijk niet. Ondernemen is een vak apart. En niet alles en iedereen werkt mee.

Over de lastige kanten van het ondernemerschap heeft Eef een duidelijke mening “ Banken maken het de ondernemers niet altijd even makkelijk. Kredieten worden tegenwoordig nauwelijks verstrekt. Banken zouden meer open moeten staan voor goede plannen. Ze geven te vaak niet thuis. Als je 5,- euro rood staat, blijken de banken je ineens wel te kennen.  Dat wringt.”

Peter vraagt zich af of Eef bekend is met het MKB-innovatiefonds van de provincie Gelderland? Nee dus. En daar hebben we eigenlijk het antwoord op de vraag wat de provincie beter kan doen al gevonden: zorg voor een beter loket voor ondernemers.  De weg door subsidieland is moeilijk te vinden en dat is een belemmering voor ondernemers. Steun deze ondernemers op het gebied van duurzaamheid. We hebben een gezamenlijke opdracht om te zorgen voor meer duurzame energie, zo legt Eef uit.

Die woorden knopen we goed in onze oren. Tenslotte worden we rondgeleid door een keurig ogend magazijn en kantoren. Na een tweede bak koffie nemen we afscheid. Wat een mooi bedrijf! Goed werk en goed wonen in Gelderland…het kan dus echt.

Bron: PvdA Gelderland