Onderwijs en arbeidsmarkt

Peter Kerris bezoekt Barneveldse Techniek Opleiding

Vrijdag 15 december 2020 bezocht gedeputeerde Peter Kerris de Barneveldse Techniek Opleiding (BTO). Dé plek waar technisch talent leert werken en werkend leert. Tijdens een virtuele rondleiding ging hij in gesprek met studenten die een moderne praktijkgerichte vakopleiding volgen in de techniek.

Techniek is mensenwerk

Gedeputeerde Peter Kerris: “We zien dat er een steeds groter tekort is aan vakmensen in de techniek. Terwijl we ze keihard nodig hebben om de woningnood op te lossen en energietransitie vorm te geven. Techniek is mensenwerk. Door te investeren in techniektalent leidt de Barneveldse Techniek Opleiding de vakmensen van morgen op.”

Werken en Leren

BTO leidt jongeren in 2 jaar via een leer- werktraject op voor een baan in de metaal-, elektro- en installatietechniek. Jongeren gaan 2 dagen in de week naar school. De overige 3 dagen werken ze bij 1 van de 70 aangesloten bedrijven. Na hun opleiding zijn ze verzekerd van een baan in de techniek. BTO wil de komende jaren doorgroeien naar een reguliere instroom van 50 talenten per jaar. Met ruimte voor zij-instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Initiatief van ondernemers

Barneveldse Techniek Opleiding is een initiatief van onderwijs en ondernemers in de Food Valley. De behoefte aan vakkundig technisch talent groeit. Meer dan 70 bedrijven werken hierin met MBO De Meerwaarde en het Hoornbeeck College in Barneveld. Samen stomen ze technische talenten klaar voor een baan in de techniek. Daarnaast werkt BTO aan techniekopleidingen voor bestaande werknemers van bedrijven de regio. 

Arbeidsmarkt versterken

Barneveldse Techniek Opleiding is 1 van projecten die we steunen om de arbeidsmarkt in Gelderland te versterken. Het verschil tussen vraag en aanbod groeit op de arbeidsmarkt. Dit neemt alleen maar toe door de coronacrisis. Daarom investeert de provincie in vernieuwende initiatieven die talenten voorbereiden op de arbeidsmarkt van morgen. Het werkbezoek was digitaal vanwege de coronamaatregelen.

Bron: Provincie Gelderland