Onderwijs en arbeidsmarkt

Peter Kerris op bezoek bij ondernemers Smart COVID-19

Vrijdag 22 januari 2021 bezocht gedeputeerde Peter Kerris 2 bedrijven die gebruik maakten van de Smart COVID-19 regeling. Met deze regeling stelde provincie Gelderland in mei 2021 € 1,5 miljoen beschikbaar. Dit geld was bedoeld om de negatieve gevolgen voor de omzet/vraag en medewerkers weg te nemen.

69 werkgevers en 1.500 werknemers

Inmiddels maakten 69 werkgevers en 1.500 werknemers gebruik van Smart-COVID 19. De regeling heeft bedrijven geholpen om hun manier van werken aan te passen aan de veranderde situatie en medewerkers om- of bij te scholen.

Gevolgen voor de arbeidsmarkt

Peter Kerris: “COVID-19 heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. Hele sectoren zijn stilgevallen, waardoor veel mensen hun baan dreigen te verliezen. Vooral kleine en middelgrote bedrijven hebben moeite om de veranderende wereld het hoofd te bieden. Ik ben blij dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de om- en bijscholing van hun medewerkers, waardoor veel mensen hun baan hebben kunnen houden in deze moeilijke tijd.’

Smart COVID-19

De COVID-19 crisis heeft grote gevolgen voor de arbeidsmarkt. Vooral kleine en middelgrote werkgevers hebben moeite om te gaan met de veranderende wereld. Via de Smart COVID-19 regeling konden ondernemers € 25.000 aanvragen. Voor het uitvoeren van een actieplan om de negatieve gevolgen op omzet/vraag en medewerkers weg te nemen of beperken. Deze regeling vult op het landelijke steun- en herstelpakket aan. Met onder andere als doel het behoud van arbeidsplaatsen, duurzame inzetbaarheid door om- en bijscholing en verbeteren van digitale vaardigheden. De Smart COVID-19 regeling heeft gewerkt. Inmiddels maakte 69 werkgevers gebruik van de regeling.

Werkbezoek

Peter Kerris bezocht eerst Van Essen van Raay (VEVR) uit Barneveld; een reclamebedrijf onder andere gespecialiseerd in standbouw. Vanwege de crisis zijn alle evenementen, beurzen en congressen in binnen- en buitenland afgelast. Met de Smart COVID-19 regeling hebben ze 7 standbouwers om- en bijgeschoold. Hierdoor aan de slag bij de designafdeling van het bedrijf. Na dit bezoek ging Kerris langs bij VB-Airsuspension uit Varsseveld.

Zij ontwikkelen en produceren luchtvering voor bedrijfswagens, ambulances en campers. COVID-19 zorgde ervoor dat autofabrikanten sluiten. Orders werden uitgesteld of geannuleerd. Met de Smart COVID-19 regeling paste het bedrijf zijn bedrijfsproces aan om zo sneller en goedkoper nieuwe producten te ontwikkelen. Door ook medewerkers om- en bij te scholen, zijn die nu op verschillende plaatsen inzetbaar.

De werkbezoeken vonden digitaal plaats. Iedereen hield rekening met de coronavoorschriften. Peter Kerris: “Mooi om zien dat bedrijven zich zo snel aanpassen aan het online werken. Zo kunnen deze werkbezoeken doorgaan in deze moeilijke tijd.”

Bron: Provincie Gelderland