ARNHEM – De salarissen van de topbestuurders van netbeheerder Alliander moeten omlaag. De Provincie Gelderland moet daar als aandeelhouder op aandringen bij het bedrijf. Dat vinden de Gelderse SP, CDA en PvdA. De drie partijen hebben gevraagd om een debat in Provinciale Staten.

De aanleiding is dat Minister Plasterk onlangs liet weten niets te kunnen doen aan de hoge salarissen bij Alliander. De minister deed daar onderzoek naar, nadat in augustus 2015 commotie ontstond om die salarissen. Twee topbestuurders van Alliander bleken beiden meer dan vier ton te verdienen. Volgens de Wet Normering Topinkomens mogen bestuurders van (semi)overheidsbedrijven niet meer dan zo’n 230.000 euro verdienen.

Maar Alliander heeft een manier gevonden om daar onderuit te komen. Plasterk heeft daarom de aandeelhouders opgeroepen om bij het bedrijf aan te dringen op lagere salarissen. De provincie Gelderland is een van de aandeelhouders, samen met onder andere de provincies Noord-Holland en Friesland, en verschillende gemeenten.

‘Niet in de geest van de wet’

Bert Komdeur, Statenlid van het CDA Gelderland: ‘Juridisch mag het misschien, die hoge salarissen, maar het is niet in de geest van de wet’, zegt hij. ‘In het voorjaar is er een aandeelhoudersvergadering. Het lijkt me goed om vooraf in gesprek te gaan hierover.’

Dat vindt ook de PvdA. De hoge salarissen zijn een ongewenste situatie, vindt Peter Kerris, fractievoorzitter van de Gelderse PvdA. ‘De Provincie Noord-Holland heeft al gezegd dat ze bij Alliander gaan aandringen op lagere salarissen, en niet pas over een aantal jaren’, zegt Kerris. ‘Wij vinden dat de Provincie Gelderland dat ook moet doen.’

Overigens heeft minister Plasterk ook aangekondigd dat de Wet Normering Topinkomens aangescherpt wordt.

Bron: Omroep Gelderland