De PvdA in Gelderland wil een deel van de NUON-gelden gebruiken om meer betaalbare huizen te bouwen. De ‘schreeuwende vraag’ naar goedkope woningen zou met 100 miljoen euro beantwoord kunnen worden, zo denkt de partij.

Een gemeente gaat over woningbouw, maar de provincie over ruimtelijke ordening. Daarom wil de PvdA met het geld gemeenten helpen om betaalbare woningen te bouwen. ,,Tot 2030 moeten er 100.000 woningen bij worden gebouwd in Gelderland, daar is iedereen het over eens”, zegt lijsttrekker Peter Kerris. ,,Maar wat voor woningen dat zijn, daar verschillen we over van mening. De VVD wil dat lekker aan de markt overlaten. Dan weet ik wel wat voor huizen er gebouwd en verkocht worden: dure woningen voor de happy few.”

,,De markt faalt, het wordt tijd dat de provincie de stuurknuppel pakt”, vindt Kerris. ,,Er wordt niet of nauwelijks gebouwd naar de behoefte die er is. Starters en jonge gezinnen komen er niet tussen en ook ouderen die kleiner willen gaan wonen, vallen buiten de boot. Het aanbod dat er ligt is eenvoudigweg veel te laag en veel te duur.” De PvdA wil met die 100 miljoen euro gemeenten stimuleren om projectontwikkelaars te verplichten ook goedkope huur- en koopwoningen te bouwen.

Gemeenten die dat doen, kunnen bij de provincie terecht voor financiële hulp, zo is het idee.  Ook wil de partij het voor woningbouwverenigingen makkelijker maken om sociaal te bouwen. ,,Die hebben vaak het geld niet en hebben de afgelopen jaren een flink deel van hun sociale woningbouw moeten verkopen om aan voldoende geld te komen.” Volgens de PvdA zou het ombouwen van leegkomende winkel- en kantoorpanden, kunnen voorzien in de behoefte aan voldoende sociale- en middenhuurwoningen.

Bron: de Gelderlander