Op woensdag 1 juli hielden Statenleden Jan Daenen en Mehmet Sahan een digitaal werkbezoek met de woon- en bouwsector. Centraal stond de vraag waar de sectoren op dit moment tegenaan lopen, maar ook wat er goed gaat. De online sessie is gehouden om de Statenleden en de gedeputeerde inspiratie te geven voor concrete acties om de woningmarkt zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle Gelderlanders.

Frank Daemen nam deel namens Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) Hoenderloo. In dit CPO zijn vijftien starters verenigd die allen graag een betaalbare koopwoning in Hoenderloo willen. “Door wat pech met wisselingen van de wacht bij de gemeente hebben wij nog niet kunnen bereiken wat we willen” vertelt hij. “De veranderingen tijdens het proces hebben ervoor gezorgd dat de communicatie van de gemeente naar de provincie erg minimaal is gebleven.” Hij ergert zich hier aan en voelt zich in de steek gelaten door de overheid. “Wij zijn hier al vier jaar mee bezig en hebben de provincie nog geen enkele keer mogen spreken. De provincie wil eerst een paar onderzoeken laten doen en daarna pas in gesprek. Dat vinden wij als jongeren best een arrogante opstelling. We moeten dit samen doen lijkt mij, niet tégen ons, maar mét ons.”

“Als verantwoordelijk bestuurder vind ik het erg vervelend dat jullie als groep jongeren deze ervaring hebben” reageerde gedeputeerde Peter Kerris (Wonen). “Wij proberen juist dit soort initiatieven, die we echt fantastisch vinden, zoveel mogelijk te ondersteunen.” De gedeputeerde erkende niet alle details van de situatie te kennen, maar beloofde dit mee te nemen naar de provincie om het onder de aandacht te brengen en het project op gang te helpen.

Luna Koops, voorzitter van de Jonge Socialisten en initiator van de actie Uitgewoond, herkende het verhaal van Frank Daemen. “Hij is een jongere en wil gewoon een huis. Om het dan samen met vrienden zo aan te pakken is een mooie oplossing” merkte ze op. “Het probleem is echter groter dan deze casus alleen. Zo zijn de huizenprijzen in Nederland enorm hoog. Het afgelopen jaar zijn we de €1000 huur gemiddeld per maand voorbij gegaan.” Ze ziet dat nieuwbouw tegenwoordig ook erg duur is. “Er is een groot tekort aan betaalbare woningen, dat is ook echt een groot probleem. Nieuwbouwappartementen zijn tegenwoordig duurder dan een rijtjeshuis in Zwolle een aantal jaar geleden.” Ze vindt dat er harder gewerkt moet worden om iedereen een betaalbaar dak boven het hoofd te geven. “Dat begint bij het afschaffen van de verhuurdersheffing.”

“Daar ben ik het mee eens” antwoordde Esther Lamers, directeur-bestuurder van woningcorporatie Woonwaarts, “Dit behoorlijk grote bedrag moeten wij jaarlijks afdragen aan het Rijk. Het jammere hiervan is, is dat dit niet in de volkshuisvesting wordt geïnvesteerd, maar gewoon ergens in de schatkist komt.” Zij ziet meer nut in de verhuurdersheffing wanneer deze wordt gebruikt om woningbouwprojecten te versnellen. “Verder zijn wij als Woonwaarts gebonden aan een erg afgebakende doelgroep qua inkomensgrens. Hier zou ik graag een verruiming in willen zien, want wanneer je €35.000 per jaar verdiend is een huurprijs van €800 per maand natuurlijk erg hoog.”

Vanuit Bouwend Nederland Regio Oost was Johran Willegers aanwezig. “Er is een grote angst dat wanneer de bezuinigingen komen de investeringen vanuit overheden in de woningbouw erg hard gaan teruglopen” stelde hij. “Wat betreft woningbouw leek de provincie altijd op afstand te staan, maar daar zie ik een verandering in. Het Actieplan Wonen en de nauwe betrokkenheid bij de Woondeal Arnhem-Nijmegen zijn daar goede voorbeelden van.” Wat hem betreft mag die toenadering in de ondersteuning verder versterkt worden door mee te denken in vergunningverlening en door niet meer sturend te zijn in plancapaciteit, maar gemeenten daar ruimte te geven. In zowel het Actieplan Wonen als de Woondeal Arnhem-Nijmegen is aandacht voor de bouw van betaalbare woningen.

Gea Hofstede, wethouder Wonen in de gemeente Rheden en voorzitter van het Regionaal Overleg van de portefeuillehouders Wonen, stelde dat de betaalbare woningen ook betaalbaar moeten blijven. “Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als de gemeenten een premie kreeg voor die woningen, zodat wij ze ook betaalbaar kunnen houden. Op dit moment is het erg lucratief om een woning te kopen en zo snel mogelijk weer door te verkopen en gigantische winsten in je zak te steken.” Ze ziet dat er veel aan de hand is op de woningmarkt en dat er veel dingen zijn die aangepakt moeten worden, maar ze ziet ook kansen. “We zouden iemand aan moeten stellen om goede CPO-initiatieven te ondersteunen en minder regels erbij moeten verzinnen, want anders duurt het straks nog jaren langer om een initiatief van de grond te krijgen.”

Janny Bax, bestuurder bij FNV Bouw, mist vooral innovatie. “Er wordt veel gesproken over verduurzamen en betaalbaarheid, maar er zijn ook heel veel mooie projecten. In de Achterhoek met betrekking tot tiny houses. Daarnaast vraagt het vele thuiswerken om een gezonde leefomgeving waar wonen, werken en infrastructuur intelligent gecombineerd worden. Is dit iets voor de provincie om een prijsvraag voor uit te schrijven?”

De gedeputeerde vond deze vraag erg interessant. “Het is goed om hier over na te denken. Een van de acties in het Actieplan Wonen is hier al op gericht, maar ik vind dit een interessant idee.”

De Statenleden vonden het werkbezoek erg waardevol. Jan Daenen is erg positief. “Ik vond het fijn elkaar op deze manier te kunnen spreken en ik blijf graag in contact. Er is veel stof tot nadenken om tot concrete acties te komen de komende tijd.”

Bron: PvdA Gelderland