ARNHEM – Stadion GelreDome moet zo snel mogelijk in handen komen van Vitesse. Dat vindt de PvdA in Gelderland. De partij wil dat gedeputeerde Jan Markink gaat praten met de huidige eigenaar, vastgoedbedrijf Spes Bona, en met Vitesse. Spes Bona is in gesprek met een andere partij, een investeringsmaatschappij. 

De provincie is geen eigenaar van het stadion maar verstrekte voor de bouw ervan een lening. Aan die lening zat een kettingbeding vast, waarmee de provincie verhinderde dat GelreDome ooit in handen van Vitesse zou komen. Zo moest gegarandeerd zijn dat GelreDome multifunctioneel blijft. Wie het toch aan de club verkoopt, moet 11,3 miljoen euro boete betalen.

Maar volgens fractievoorzitter Peter Kerris van de PvdA zijn de tijden veranderd. Hij stelt dat Vitesse heeft laten zien dat het meer is dan een voetbalclub. En als de club bereid is meer maatschappelijke activiteiten te ontplooien en meer voor kinderen te doen, zou het kettingbeding wat hem betreft kunnen vervallen. „De verkoop van het GelreDome aan Vitesse is goed voor de club, goed voor de provincie en het houdt Amerikaanse speculanten buiten de deur. Deze kans moet de gedeputeerde nu grijpen.”

Vitesse heeft al vaak geprobeerd Gelredome te kopen, maar stuitte altijd op een ‘nee’ van de provincie. 

Bron: de Gelderlander