Onderwijs en arbeidsmarktWonen

‘Slappe hap’ en ‘niet ambitieus genoeg’: uitzendbureaus reageren verdeeld op onderzoek Emile Roemer

ARNHEM – ‘Slappe hap’ en ‘Niet ambitieus genoeg’. Gelderse uitzendbureaus voor arbeidsmigranten reageren verdeeld op het rapport Geen Tweederangsburgers van oud-SP-leider Emile Roemer. De FNV is wél tevreden. 

Dat rapport verscheen vorige week en bevat vijftig adviezen om de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren. Roemer deed een half jaar onderzoek naar misstanden in de sector.

Migranten moeten minder afhankelijk worden gemaakt van uitzendbureaus, concludeert Roemer. Die koppelen veelal woonruimte aan werk en dat moet anders. Er moeten aparte huurcontracten én werkcontracten komen. Ook moeten uitzendbureaus zich laten certificeren. Nu kan iedereen nog een uitzendbureau beginnen. 

Nieuwe maatregelen zijn veel extra werk

,,Ik onderschrijf het rapport”, zegt Kumar Spaans van SprintWerkt in Dodewaard, dat dagelijks 1000 arbeidsmigranten uitzendt. ,,Maar, en daar was ik al bang voor, het focust zich veel te veel op de malafide onderkant van de markt. Ga je dingen algemeen strenger maken, dan tref je ook de uitzendbureaus die alle keurmerken al hebben en zich aan de regels houden. Zoals wij.”

Bart Plaatje, vakbondsleider van de FNV erkent dat als de nieuwe maatregelen doorgevoerd worden, dat veel extra werk betekent voor alle uitzendbureaus. ,,Maar de afgelopen twintig jaar is er juist heel veel van de arbeidsmigrant gevraagd.’’ Overigens moet de rekening ook terechtkomen bij de bedrijven waar de arbeidsmigranten het werk doen, vindt Plaatje. ,,Zij moeten beseffen dat ze niet meer voor de laagste prijs mensen aan het werk kunnen zetten.’’

Niet ambitieus genoeg

Moba Aoulad Ben Arroun, directeur van uitzendbureau Horizon Groep in Velp, vindt het rapport niet ambitieus genoeg. ,,We moeten de arbeidsmigranten service bieden. Die service kunnen we alleen verbeteren als de héle keten meebeweegt. Dat zie ik niet terug in het rapport.”

De Horizon Groep kwam dit voorjaar negatief in het nieuws na vele besmettingen van haar werknemers die werkten bij vleesverwerkingsbedrijf VION. Verschillende organisaties menen dat de uitzender teveel mensen in één woning huisvest. Ben Arroun zegt nadrukkelijk naar de gemeenten te kijken, die meer huisvesting moeten helpen regelen. ,,Je kunt zeggen dat er geen vier Poolse werknemers in een eengezinswoning mogen op basis van strengere regels. Haal je er twee weg, waar blijf je dan met die andere twee?” 

Eensgezinswoningen worden opgekocht

Gelders gedeputeerde Peter Kerris ziet het huisvestingsprobleem. ,,En dat snijdt in twee kanten. Eensgezinswoningen worden nu opgekocht voor arbeidsmigranten, zodat ook gezinnen geen goede woning kunnen krijgen. Met een speciale regisseur werken we in Gelderland aan het realiseren van goede huisvesting. Maar hulp vanuit Den Haag is daarbij ook nodig.’’

Het kabinet stelde een half jaar geleden een speciale commissie aan onder leiding van Roemer. De directe aanleiding was het hoge aantal coronabesmettingen onder de arbeidsmigranten. Dit zou te wijten zijn aan het feit dat ze vaak gedwongen worden om dicht op elkaar te wonen en te werken.

Volgens Plaatje zijn veel arbeidsmigranten nog niet overtuigd dat er iets gaat veranderen. ,,Ze hebben iets van eerst zien, dan geloven. Maar als de aanbevelingen wél werkelijkheid worden, dan voelen ze zich voor het eerst serieus genomen.’’

Bron: de Gelderlander