De bonden hadden vandaag de stakingen willen opschorten vanwege de provinciale verkiezingen. Maar de chauffeurs in het streekvervoer wilden van geen wijken weten. Ze staken vandaag toch. „Het moet gewoon duidelijk zijn dat het echt menens is”, zegt de Enschedese chauffeur Dennis van der A.
Gisteren kwamen de chauffeurs massaal bij elkaar in Utrecht. Ongeveer 150 mannen en vrouwen uit Twente – buschauffeurs en machinisten – waren erbij. Toen de onderhandelaars van FNV en CNV op het podium aankondigden dat de acties per woensdagochtend zouden worden opgeschort steeg er uit de massa een luid boegeroep.
Het resultaat: vandaag rijden er opnieuw amper streekbussen van Keolis en treinen van Blauwnet. Na de verkiezingsdag worden de stakingen echter wel opgeschort. Tot en met 24 maart. De onderbreking is bedoeld om werkgevers de kans te geven weer aan de onderhandelingstafel te verschijnen. Twee door het kabinet benoemde verkenners gaan proberen het slepende conflict vlot te trekken.
De PvdA in Overijssel en Gelderland dreigen de werkgevers daarbij met represailles. ‘De vervoersbedrijven zijn al maanden niet bereid om serieus in gesprek te gaan. Dat is onacceptabel. Als de vervoersbedrijven geen stappen zetten, verliezen ze voor ons het recht om het vervoer in onze provincies te verzorgen’, aldus staat in een oproep die door alle fractievoorzitters in de provincies is ondertekend. Ook door Peter Kerris van PvdA Gelderland en Annemieke Wissink van de PvdA- fractie in Overijssel.
Dat is precies wat de chauffeurs nodig hadden, schetst Dennis van der A: „Doorgaan met de staking was een breedgedragen gevoel. En dat is vooral ook een signaal naar de politiek. Dat doordringt: het kan op deze manier niet doorgaan. Ondanks verkiezingsdag laten we daarom zien dat het echt menens is. Er is tijd genoeg geweest voor werkgevers om weer aan tafel te schuiven.”
Eerder was er vanuit organisaties voor mensen met een beperking opgeroepen om niet te staken op de verkiezingsdag. Gehandicapten zijn vaak afhankelijk van het openbaar vervoer. De blinde Ferry Molenaar uit Zeist startte een petitie om de bonden op andere gedachten te brengen. Hij leek succes te boeken. De onderhandelaars van FNV en CNV waren bereid de actie op te schorten. Maar ze werden dus teruggefloten.
De chauffeurs begonnen massaal ‘actie, actie!’ en ‘staken!’ te scanderen. FNV-onderhandelaar Marijn van der Gaag en zijn CNV-collega Hanane Chikhi kregen boegeroep naar zich toe geslingerd. Van der Gaag en Chikhi besloten daarop de eigen achterban hun zin te geven. „Okay, jullie kunnen woensdag gewoon gaan staken”, zei Van der Gaag. „Maar laten we afspreken dat we daarna de acties stopzetten tot en met 24 maart. Zo kunnen de verkenners kijken of er een opening is.” Dat kon wel op instemming rekenen.
Eerder op de dag was al duidelijk geworden dat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) min of meer de opdracht had gegeven aan bonden en werkgevers om weer in gesprek te gaan.
Bij de staking gaat het om loonsverhoging, maar ook om maatregelen om de hoge werkdruk terug te dringen. Chauffeurs hebben amper nog tijd voor pauzes. Noodgedwongen moeten chauffeurs twee keer per week ook een zogenaamde ‘gebroken dienst’ draaien. Dat is om 06.15 uur beginnen en rijden tot 10.00 uur. Daarna weer van 13.00 tot 18.00 uur. Wie niet tussendoor naar huis kan maakt zo lange dagen. Het ziekteverzuim is daardoor hoog.
Bron: Gelderlander