GROESBEEK – Voedselbos Ketelbroek bij Groesbeek is een van de twintig genomineerden voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2020.

Gedeputeerde Peter Kerris maakt de prijswinnaars van de vakjury en de publieksjury in december bekend tijdens een manifestatie Ruimtelijke Kwaliteit. De achtste editie van de Gelderse Prijs Ruimtelijke Kwaliteit heeft als thema ‘Brede blik op ruimte’. De provincie schenkt daarmee aandacht aan de uiteenlopende manieren waarop ruimte gebruikt kan worden.

Oogsten

Een van die manieren is dus het voedselbos van oud-politicus Wouter van Eck. Van Eck begon in 2009 met wat hij als naam Het Ketelbos meegaf. Dicht bij het Groesbeekse kerkdorp De Horst. Hij veranderde een kale maisakker in een zogenoemd ‘natuurvolgend landbouwsysteem’ van 2,42 hectare. Een systeem voor ‘luie boeren’, zoals Van Eck het graag zelf omschrijft. Want, in het voedselbos van Van Eck wordt niet geploegd, niet gezaaid, niet gewied, niet gemest en al helemaal niet gespoten. Hier wordt geplant en daarna is het oogsten wat de natuur aanbiedt: zaden, bloemen, scheuten, knoppen, knollen, noten, appels, peren en pruimen. Onder zijn afnemers telt Van Eck onder meer het Nijmeegse restaurant De Nieuwe Winkel.

Jan Terlouw

 Een onafhankelijke jury onder leiding van Jan Terlouw – voormalig commissaris van de Koningin in Gelderland en voorzitter van de eerdere zeven edities van de Gelderse prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit – bepaalt uiteindelijk wie de prijs dit jaar wint. Er werden veertig inzendingen voor de prijs ingediend. 

Bron: de Gelderlander