'We gaan gas geven', positieve reacties na geld voor aanpak criminaliteit

AALTEN – Een half miljard voor bestrijding van criminaliteit is een goed begin. Dat vinden ze in de Achterhoek naar aanleiding van Prinsjesdag waar bekend werd dat dat bedrag moet helpen om georganiseerde criminelen aan te pakken.
 
“Het lijkt er op dat we daadwerkelijk gas gaan geven”, zegt Anton Jansen – manager Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland – in een eerste reactie.
Ook burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten vindt het positief. “Het is een goed signaal, maar we zijn er nog niet. Kijk bijvoorbeeld naar zaken als het drugslab in Drempt, daar zitten grote organisaties achter. De strijd is nog niet gewonnen. Er zal nog meer nodig zijn dan het ruim half miljard dat nu beschikbaar komt voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit.”
 

Noodklok in de Achterhoek

In de Achterhoek wordt de noodklok al langer geluid: ze willen dat er meer aandacht komt voor ondermijning: de invloed van de onderwereld die in de bovenwereld voor ontregeling en onrust zorgt. Vooral op platteland worden regelmatig drugslabs gevonden. “De politie probeert met man en macht boeven te vangen, maar het is dweilen met de kraan open”, vindt Jansen.
 
En dus moeten criminelen volgens Jansen op andere manieren worden gefrustreerd. “Met preventie, je kan (tegen criminelen, red) maar één keer nee zeggen en dat is de eerste keer. Ik geloof echt in preventie. Zodat iedereen weet hoe gevaarlijk het is om in te stappen. Dat is geen bangmakerij, het is een feit.”
Jansen is tevreden: het demissionaire kabinet doet alleen dingen die volgens Den Haag echt niet langer kunnen wachten: klimaat, woningbouw én dus criminaliteit. “Dat verraste mij echt aangenaam.”
 

Provincie: ’te weinig verschil’

Bij de provincie Gelderland kijken ze met gemengde gevoelens naar de Miljoenennota. Ze begrijpen daar echt wel dat een demissionair kabinet niet veel kan, maar de maatregelen vinden ze in Arnhem ’te weinig verschil maken.’
 
Zoals de woningbouw, daar is een miljard gereserveerd voor de komende tien jaar. “Er is 1 miljard euro per jaar nodig om de 1 miljoen woningen te bouwen die nodig zijn”, zegt gedeputeerde Peter Kerris. En dat is veel meer dan er nu is gereserveerd.
Rondom de tekorten van gemeenten is de reactie vanuit het Provinciehuis zo ongeveer hetzelfde. Gemeenten krijgen 1,3 miljard om die tekorten op te lossen. “Het is alleen jammer dat het incidenteel geld is, terwijl er volgens ons structurele maatregelen nodig zijn”, schrijft de provincie. “Als daar niet wat aan gebeurt, zullen gemeenten gaan omvallen”, denkt gedeputeerde Jan Markink.
 
De provincie hoopt dat er vaart wordt gemaakt met een nieuw kabinet.