Klimaatbestendig bouwen
Hete zomers en natte winters: weersextremen worden steeds normaler. Op allerlei manieren werken we eraan om de gevolgen van hitte, droogte, wind- en wateroverlast te verminderen. Bij nieuwbouw stimuleren we dat er aandacht is voor een klimaatbestendige leefomgeving. Daarbij gaat het om zowel de locatiekeuze en de inrichting van de wijk als om de woningen zelf. Met koele woningen in een groene omgeving zorgen we ervoor dat het ook tijdens hete zomers prettig wonen is.
Beplanting in groene wijken zorgt niet alleen voor schaduw, maar neemt ook minder warmte op dan versteende gebieden. Doordat beplanting zorgt voor verdamping, warmt het overdag minder op en koelt het ’s nachts juist meer af. Tot slot zorgt de beplanting ervoor dat bij extreme regenval het water beter de bodem in zakt. In woonwijk Parijsch in Culemborg vangen ook de brede sloten in deze wijk de regen op.
Hittestress voorkomen
Extreme warmte kan leiden tot hittestress. Dit kan zich uiten in onder andere vermoeidheid, uitdroging of ademhalingsproblemen. Met name onder ouderen en kwetsbare groepen vallen hierdoor slachtoffers. In stedelijke gebieden kan de temperatuur ’s nachts tot 8 graden Celsius hoger zijn dan in de omliggende gebieden. De kans op hittestress is in deze gebieden dan ook groter dan in de vaak groenere, koele buitengebieden. Ook daarom stimuleren we de bouw van koele huizen in een groene omgeving die bestand is tegen de gevolgen van het veranderende klimaat.
Tips en meer informatie
Wilt u weten wat u zelf in en om uw huis kunt doen om het hoofd koel te houden tijdens warme dagen? .
Meer weten over het woningbouwproject in het filmpje? Bekijk de website van Parijsch.