De nieuwe Gelderse coalitie is rond. VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en de SGP hebben de afgelopen weken een akkoord gesmeed. Vanavond worden hun plannen in Arnhem gepresenteerd.

Vanavond wordt ook duidelijk of het nieuwe bestuur uit zes of zeven gedeputeerden zal bestaan. Zeker is in ieder geval dat het vooral een mannelijk college wordt: voorzitter commissaris van de Koning John Berends, VVD’er Jan Markink, Peter Kerris (PvdA), Peter Drenth (CDA), en Jan van der Meer (GroenLinks). Ook de vertegenwoordiger namens ChristenUnie/SGP is waarschijnlijk een man.

Eén vrouw in het college

De VVD levert in ieder geval twee gedeputeerden. Vorige week werd duidelijk dat Christianne van der Wal de -waarschijnlijk – enige vrouw in het bestuur wordt. Van der Wal is nu landelijk partijvoorzitter van de VVD en wethouder in Harderwijk. Partijgenoot Markink, tevens formateur, liet tegelijk weten dat de partijen er zo goed als uit waren. De presentatie van het akkoord stond aanvankelijk voor woensdag gepland, maar is nu twee dagen naar voren gehaald.

Informateur Mark Boumans, VVD-burgemeester in Doetinchem, adviseerde medio april om te proberen een brede coalitie te smeden van de zes partijen. Dat is dus gelukt. Het nieuwe college moet tijdens de Provinciale Statenvergadering van vijf juni geïnstalleerd worden.

Bron: de Gelderlander